Schoonheid-Breekbaar

Reismeermins Invalshoek ~

Schoonheid - breekbaar

De discussie wordt gevoerd, al zo lang, wanneer het ooit startte weet waarschijnlijk niemand met stellige zekerheid te zeggen. Er kan een tijd voorbijgaan dat je er niets over hoort noch leest maar dan ineens duikt het weer op. En de sociale media spelen daarin ook wel een grote rol. Je hebt voorstanders en je hebt tegenstanders, ieder met diens eigen beweegredenen voor de mening die men heeft.Ik heb het hier over dierentuinen. De één is faliekant tegen en de ander is extreem voor, en velen zitten er tussenin maar met minder stellige overtuiging, en dan is daar nog een groep die er geen mening over heeft, of omdat het ze niet interesseert of omdat ze vinden dat ze geen oordeel mogen hebben omdat ze niet van alle ins- & outs op de hoogte zijn.

Tot welke categorie ik behoor hoef ik niet te benoemen, dat zal onderhand wel algemeen bekend zijn hier 😉
Waarom ik voor ben? Omdat de wereld met de dag harder wordt en nog steeds geen enkel land een keiharde stelling inneemt en ook daadwerkelijk alles macht die ze heeft, benut om stroperij tegen te gaan. Om nog maar te zwijgen van het, oogluikend of niet, toestaan van speciale reizen voor mensen met een ruime beurs die puur voor hun plezier een groot dier willen afknallen. Die interesseert het geen biet dat vele diersoorten nog steeds op uitsterven staan. En de mensen die die reizen organiseren (en dus ook toestaan) verdienen goud geld. Een mensenleven is al geen cent meer waard, een dierenleven nog veel minder.

Moet je daarom maar dieren opsluiten in dierentuinen, wordt mij wel eens gevraagd. Nee natuurlijk niet ! Maar dat antwoord voldoet niet. Ik zie GodZijDank, tot mijn grote vreugde overigens, dat steeds meer dierentuinen enorm bezig zijn het voor ieder dier zo passend mogelijk te maken en alles op diens eigenschappen en behoeften af te stemmen. Wat ik daarnaast ook heel belangrijk vind is de educatieve functie die een dierentuin heeft. Niet alleen in de zin van een iemand laten kennis maken met een dier(-soort) maar ook benadrukken hoe belangrijk zo’n dier is voor het voortbestaan van onze planeet. “The cirkle of life” heeft gaandeweg de jaren steeds meer gaten opgelopen en als er een onoverbrugbare breuk ontstaat in die cirkel tja dan is het hek van de dam want dan gaat de hele evolutie naar de knoppen en dus onze planeet ook.

Het is heus niet zo gemakkelijk om een dierentuin te starten, je hebt talrijke vergunningen nodig. Daarnaast moet je aangesloten bij een overkoepelende organisatie om kwaliteit van leven te garanderen. Denk hierbij maar eens aan de fokprogramma’s waar men heel zorgvuldig mannetjes en vrouwtjes bij elkaar zet indien voortplanting gewenst is maar uiteraard zonder enige spoor van inteelt. Zo zit bijv. de wereldwijde populatie van jachtluipaarden al weer in de lift, maar ook van diverse insectensoorten en andere diersoorten. Ik vind het prachtig dat dierentuinen onderling geen dieren verkopen noch voor het vaderland weg fokken omdat jonge dieren nu eenmaal publiekstrekkers zijn, maar aan elkaar uitlenen om toch die voortplanting te realiseren met als hoofddoel het in stand houden van de soort.

Hoe gek ik ook ben op dierentuinen… als onze planeet veilig genoeg zou zijn voor dieren en er geen uitroeiing dreigt, mogen ze van mij alle dierentuinen acuut sluiten. Hoe goed dieren ook verzorg worden, vrijheid in hun eigen habitat is natuurlijk nooit te evenaren in een dierentuin. Of je nou een dier mooi vind of helemaal niet… het leven in het algemeen kent een enorme schoonheid die veelal zeer ondergewaardeerd wordt en helaas nog steeds veel te veel afhankelijk is van het grote geld. Hoe triest is dat? Als ik iets aan de mensheid mocht veranderen dan zou ik haar liever maken, meer oog hebben voor de waarde van het leven van ieder wezen op onze planeet en bovenal zo duidelijk mogelijk maken hoe breekbaar de schoonheid van onze planeet is.

14 gedachten over “Schoonheid-Breekbaar

  1. Ik was even te snel met de reactie knop….
   Ik ben het helemaal met je eens over de dierentuinen. Ze zijn nodig omdat de vrije natuur niet gerespecteerd en zelfs gesloopt wordt.
   Ik ben ook blij, dat de dierenverblijven echt voor de behoeften van de dieren worden gemaakt, en niet meer alleen voor het kijkplezier van de mensen.

   Like

 1. Het mes snijdt aan twee kanten: door dierentuinen worden er ook soorten behouden. Maar dieren opsluiten voor lering ende vermaak… Ik ben al heel blij dat dieren steeds meer in hun eigen leefomgeving kunnen leven en niet meer hoeven te ijsberen. Natuurlijk weet ik hoe jij erover denkt ❤
  Liefs xxx

  Like

   1. Dat vind ik idd niet het hoofddoel. Als je dieren dan toch in gevangenschap houdt, heb je wel de plicht de dieren zoveel mogelijk bewegingsruimte te geven. Saartje wordt eigenlijk ook in gevangenschap gehouden 😉
    Kusje!

    Like

 2. Het probleem is gewoon dat wij ondertussen met teveel mensen zijn, dat gaat ten kosten van de natuurlijke habitat van de dieren . Je kunt dan wel alle diersoorten willen behouden maar dat is onmogelijk.Vanuit dat oogpunt vind ik dierentuinen niet nodig, uitstervende soorten kun je niet kunstmatig in leven houden. Maar mist in gevangenschap geboren én goed verzorgd heb ik totaal geen moeite met dierentuinen en circus dieren.

  Like

  1. Jouw aanvulling vind ik zeer waardevol want zó had ik het nog niet bekeken…. vanuit mijn gevoel moet ik je gelijk geven.

   Like

 3. Er zitten ook heel veel dieren in dierentuinen die niet worden bedreigd, zoals de reeén en herten, vossen konijnen .Pak de stropers en plezierjagers ,ook die van koninklijke bloeden , hard aan. Zoals je schrijft dat oogluikend toestaan ,de gouden handel. Van mij mogen alle dieren vrij.

  Liefs, Ria

  Like

  1. Klopt Ria….. en die diersoorten die niet met uitsterven worden bedreigd, zitten het meest (gelukkig) wel in dat deel van een dierentuin waar men naar binnen mag en ze dus kan aanraken….dat vind ik zelf heel fijn maar voor kinderen is het natuurlijk helemaal geweldig.

   Liefs

   Like

 4. Je hebt helemaal gelijk. Voorlopig zijn dierentuinen nog een noodzakelijk “kwaad”. We zouden in een ideale wereld leven als zowel mens als dier zich overal vrij zou kunnen bewegen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.