Plato‘s
74e WE-300
Thema april/mei 2019
“Van het concert des levens krijgt niemand een program”
Je kunt zoveel willen, je kunt nog zo hard werken en realiteit en dromen, maar tóch zal het altijd anders komen.
Denkend, vooral als je nog jong en naïef bent ook al ben je er zelf van overtuigd alles al lang te weten en dat die ‘oudjes’ altijd maar zeuren over vroeger, dat je leven zo zal verlopen als dat jij het voor jezelf hebt uitgestippeld.
Waarschuwende opmerkingen voor de toekomst wuif je weg want dat is écht nog ver van je bed show, met een glimlach accepteer je als ouder dat gedrag van je kind want je weet dat het inderdaad zo voelt als je nog jong bent en aan het begin van je volwassen leven staat.
Achteraf weet jijzelf natuurlijk, wat iedere leeftijdsgenoot zo ongeveer, roerend met je eens zal zijn, dat die jeugdige ideeën slechts een waas zijn die weg zal trekken want leven is niet puur en alleen maar lang leve de lol.
Alles zal uiteindelijk bezinken en het bezinksel zal heel divers zijn, per persoon verschillend, evenals de impact van dat bezinksel. Gaandeweg de jaren stapelen de laagjes zich op en worden de onderliggende bedekt maar vergeten worden ze niet, sterker nog, sommigen zullen met enige regelmaat opduiken en of je een warm hart bezorgen of een van angst en/of pijn vertrokken gezicht omdat ze behoorlijk kunnen schrijnen.
Het paradoxale aan dat bezinksel is dat je ’t je kind niet kunt overhandigen, dát wil je uiteraard ook niet maar toch wil je ze zo goed mogelijk voorbereid de grote mensen wereld insturen toch?
Je weet wel dat je hun toekomst niet kunt noch mag dirigeren maar stiekem wil je het wel een beetje. Je bent immers ‘slechts’ de -falende- dirigent van je eigen operette of opera.
zo is het precies 🙂
ach zo waren wij in onze jeugd ook , toch
ik heb zojuist een e-ticket voor apenheul uitgeprint €0,00 hihi
postcode geluk een keer , 4 uitstapjes gratis 🙂
LikeLike
😉 Ja nou en of… ‘normale’ gang van zaken denk ik
Bofbips, gefeliciteerd hoor, is je van harte gegund.
LikeLike
Ik laat graag de jonge generatie dromen in hun “onbezorgde” wereld, ook al weet ik beter.
Met vallen en opstaan zullen ze zelf ondervinden, maar alles op zijn tijd.
Verwittigen en waarschuwen brengt niet veel aarde aan de dijk.
Heerlijk gevoel van ‘de wereld ligt aan mijn voeten’ en ‘ik mag het zelf dirigeren’.
LikeLike
Op zich heb je gelijk natuurlijk en zwijg ik ook zoveel mogelijk over toekomstige mogelijkheden op dat vlak echter….nu onze jeugd weet dat ze over 4 weken hier het huis uit gaat en in hun eigen huis gaat wonen zijn deze gesprekken natuurlijk wel erg logisch
LikeLike
Dat zal ook voor jou een grote verandering worden.
Hopelijk geen last van het ‘lege nest’?
LikeLike
Ja ongetwijfeld… dat denk ik niet maar je weet het niet natuurlijk, ik heb een fantastische band met de vriendin van onze zoon en haar ga ik zeker missen maar ‘leeg nest -syndroom’, nee dat denk ik niet.
LikeLike
Ik denk nog vaak aan de woorden van mijn ouders, zeker dat je gaandeweg zelf leert hoe het beste varen is voorjezelf, toch zat er een kern van heel goed advies tussen.
Heel mooi omschreven en beschreven Meldody !
LikeLike
Dat zijn dan fijne herinneringen lijkt me!
LikeLike
Wat heerlijk voor de jeugd, een eigen huis en verder bouwen aan hun toekomst.
Tja en wijze raad … soms hoor ik nog wel eens de stem van mijn moeder; “Als ik jou was, zou ik …” Vond ik niet altijd leuk, soms had ze (achteraf) gewoon gelijk.
Nu naar ons kroost slik ik vaak mijn tong in.
LikeLike
Ja nou en of!
Haha ja heel herkenbaar… al had mijn moeder dan nooit gelijk achteraf maar toch… het inslikken van de tong herken ik wel hoor, heel goed zelfs. Mijn zoon lijkt uiterlijk op zijn vader maar innerlijk op mij dus ik kijk wel uit wat ik wel of niet zeg tegen m.
LikeLike
Dat zijn nog eens diepe gedachten. Ze weerspiegelen ook mijn ervaring. Je wilde lang niet altijd alles horen van je ouders, maar achteraf blijkt dat ze in veel gelijk hadden. Je wilt je kinderen zoveel mogelijk meegeven, soms wel in de bek wringen, maar je weet dat ze naar veel niet zullen luisteren en toch hun eigen pad willen (en moeten) bewandelen. Dat laatste: mijn zoon is er goed in. Hij is geboren om door schade groot en ervaren te worden. De laatste tijd hoor ik echter zo maar verstandige praat van hem…. als hij mij vertelt wat ik als oudere beter kan doen… dan is het alsof ik in het verleden luister en mijn eigen woorden terug hoor.
Ach ja…..
Prima WE Mel… hij deed me peinzen…..
LikeLike
Zo is het maar net…. al kreeg ik dan vanuit mijn jeugd niets mee dat ik nu als ‘goed en ze hadden gelijk toen bla bla bla ervaar)
Zoon-verhaal herken ik dan wel… mijn zoon komt de laatste paar weken ook ‘ineens’ heel anders uit de hoek… (ik zucht geluidloos: he he eindelijk)
Dank je wel… dat is niet verkeerd af en toe toch 😉
LikeLike
De generatiekloof… vanaf het begin van mijn puberteit werd er niet zo diepzinnig gepraat. Wel op me ingepraat, maar niet persé vanuit een voorbeeldig voorbeeld hoe je iets kunt bereiken – het was meer overleven. En dat lijkt me uiteindelijk aardig gelukt.
LikeLike
Nou ik kan niet anders zeggen:
Idem…. én goed van jou!!!
LikeLike
Hier zou ik heel veel over kunnen zeggen, maar: ‘maling aan paling’ dekt toch wel behoorlijk hier de lading.
LikeLike
Had dat dan maar gedaan want dan had ik wellicht een reactie gehad die ik had kunnen begrijpen grijns … ik weet namelijk niet wat die spreuk betekent die jij als reactie achterliet
LikeLike
De geschiedenis van het ouderschap herhaalt zich al sinds het begin der tijden en ik vermoed dat dat altijd zo zal blijven. Diepzinnig stukje Mel.
LikeLike
Klopt…. het zal wel zoo horen …
Dank je wel
LikeLike