Zoo & Zo

Wist je dit al?

Nederlandse Dierenparken Nieuws van Woensdag 7 Oktober

~ ~ ~ ~

* ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * /

 

Burgers Zoo – Arnhem

Chimpansees gebruiken allerlei gereedschappen. Ze slaan harde kola-noten open met stenen en hengelen met stokjes naar termieten. Dankzij deze hulpmiddelen kunnen ze gebruik maken van voedselbronnen die belangrijke nutriënten bevatten die niet in hun hoofdvoedsel (vruchten en bladeren) zitten.

Chimpansees leven in complexe gemeenschappen, waarbij de volwassen mannetjes in de rangorde aan de top staan. Bondgenootschappen en coalities worden gevormd om de toppositie te verwerven en te behouden. Ranghoge mannetjes laten af en toe een spectaculair imponeerritueel zien, bestaande uit roepen, rennen met overeind gezette haren, stampen en slaan. Alles om de groepsleden onder de indruk te krijgen!

De chimpanseegroep in Burgers’ Zoo is waarschijnlijk de best bestudeerde chimpanseegroep in dierentuinen wereldwijd. Als sinds de jaren zeventig hebben talloze gedragswetenschappers deze groep geobserveerd.Eén van de biologen die deze chimpansees hebben geobserveerd is de inmiddels wereldberoemde Frans de Waal. Hij heeft hier voor het eerst waargenomen dat chimpansees na een conflict met elkaar verzoenen.

 

Vanochtend is een Sri Lanka pantervrouwtje van twee jaar en vier maanden oud van ons dierenpark naar het Spaanse dierenpark Terra Nature in Murcia verhuisd. In alle dierenparken wereldwijd leven slechts 76 Sri Lanka panters, waarvan er 22 in Burgers’ Zoo zijn geboren. Sinds 1990 wisten we maar liefst 36 Sri Lanka panters te fokken: een opmerkelijk succesvolle bijdrage aan het Europese fokprogramma. 🐆https://www.burgerszoo.nl/nieuws/2020/10/spanje-deelt-in-arnhems-foksucces

 

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

Artis – Amsterdam

Astronaut André Kuipers heeft een speciale boodschap voor alle ARTIS-bezoekers: Artis de Marsis is weer op aarde gesignaleerd. Uiteraard met zijn beste vriend Artis de Partis. Vanaf zaterdag 10 oktober 2020 kan iedereen dagelijks in het ARTIS-Planetarium zien wat voor avonturen ze samen beleven in de voorstelling: Artis de Partis op zoek naar planeet Sok.

 

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Safaripark Beekse Bergen beschikt sinds deze week over een heus vrijgezellenverblijf voor een bijzondere apensoort. Het wildlifepark is momenteel de enige dierentuin in Europa met alleen maar mannelijke L’hoestmeerkatten.

De drie broers komen over uit Frankrijk en hebben in Hilvarenbeek hun nieuwe thuis gevonden. Met de komst van deze als ‘kwetsbaar’ bestempelde apensoort is Safaripark Beekse Bergen de tweede dierentuin in Nederland met L’hoestmeerkatten.

Blauwe testikels
Mannelijke en vrouwelijke L’hoestmeerkatten, die voorkomen in bossen in onder meer Congo, Uganda en Rwanda, lijken erg op elkaar. Kenmerkend is het gezicht van deze apen: dat heeft een donkere kleur, maar met witte wangen en keel. Daarnaast hebben de mannetjes felblauwe testikels: hoe blauwer deze kleur, hoe dominanter het mannetje is.
L’hoestmeerkatten zijn echte gronddieren, maar gaan om te slapen wel de boom in. Slapen doet deze diersoort overigens zittend, terwijl ze zich vasthouden aan een tak of aan elkaar.

Burgeroorlogen
“Het gaat niet goed met deze apensoort in het wild. Er wordt op ze gejaagd vanwege het vlees, maar ze hebben ook te maken met burgeroorlogen en de landbouw. Daarom is er ook een fokprogramma voor de L’hoestmeerkat en zijn we extra blij dat we deze drie broers hebben mogen verwelkomen”, zegt hoofd dierenverzorging Kris Jansen.

“Ondanks de dominantie van de mannetjes, zijn de vrouwtjes in de groep de baas. De man wordt getolereerd en mag een paar jaar bij de groep blijven”, legt Jansen uit.

Fokprogramma
Omdat de vrouwtjes de baas zijn, is het een uitdaging om voor mannetjes een geschikte plek in het fokprogramma te vinden. Jansen: “Dat wij drie broers hebben mogen verwelkomen is uniek. Wij zijn hiermee momenteel de enige dierentuin in Europa met een zogenaamde ‘bachelor group’, een groep die geheel bestaat uit mannen, van L’hoestmeerkatten.”

 

<?div>

 

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

Aquazoo – Leeuwarden

Kom langs bij AquaZoo en beleef hier jouw avontuur voor deze herfst. Boek je tickets tijdelijk met 30% korting! 

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

Dierenpark -Amersfoort-

Schattig of eng? 😍/😱 Laat het weten in de reacties! 👇 Dit is de gouden stekelmuis. Met staart zijn deze muisjes twintig centimeter lang. In de vacht zitten haren met scherpe punten, zwart of grijs. Als er gevaar dreigt, zetten de stekelmuizen hun stekelharen uit. Zo lijken ze groter en gevaarlijker. 

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

14 gedachten over “Wist je dit al?

 1. Schitterend nieuws van 7 okt. Leuk de gebreide poppen, voor ons lange lijs’
  Wim’s knuffel van vroeger. Mooi soort apen, hou ik van.
  En de chimps ja kunnen het weer goed maken, zoals mensen, daar houd ik van! xxxxLiefs

  Like

 2. nee dat wist ik niet
  maar goedmaken is altijd goed
  wij hadden onlangs geluk die mooie panters te treffen
  ik ben niet zo’n poppen man
  mooi koppie hebben die aapjes
  kaartje ligt klaar om op avontuur te gaan

  Like

 3. Heerlijk, dat eerste filmpje, Melody, wat zijn ze toch handig!!

  ik ken niemand die zo gek is op dierentuinen als jij.
  Of nee: Karel niet te vergeten…

  Groetjes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.