Geplaatst in *===Zoo & Zo

Welkom Rashmi !!

Htoo Yin Aye… Dierenrijk Mierlo is bevallen van een prachtig kalf


Htoo Yin Aye kwam uit Birma in 1988, 7 jaar was ze, naar Nederland en kwam in het Noorder Dierenpark te Emmen. In 2013 verhuisde ze naar Dierenrijk in Mierlo en in 2018 kreeg ze daar haar 6e kind Jing, na Ma Palai, Than Myan, Ananda Yinghtway, Mong Tine, Thuya die allemaal in Emmen werden geboren. Rashmi is haar 7e kind. (geslacht nog onbekend)

Groot feest in Dierenrijk:
Er is een olifantje geboren! Moeder Htoo Yin Aye is afgelopen nacht bevallen van een kalfje. Het kleintje, het geslacht is nog niet bekend, heeft de naam Rashmi gekregen. Het kleine Aziatische olifantje en zijn of haar moeder maken het goed. Deze kleine liet lang op zich wachten: moeder Htoo Yin Aye was al in december uitgerekend. “Maar bij een olifant heb je een marge van drie maanden, dus het had ook nog maart kunnen worden”, vertelt Stephan Rijnen, hoofd dierenverzorger in Dierenrijk. Een gemiddelde olifantenzwangerschap duurt 22 maanden.
Volgens Rijnen doet het kalfje het heel goed. “Zo’n geboorte is altijd toch een beetje spannend. Maar het ziet er allemaal heel goed uit.” Volgens Rijnen had iedereen in de dierentuin bij Eindhoven naar de geboorte uitgekeken. “Het is toch heel bijzonder om dit mee te maken en zo’n kleintje te zien rondlopen. We hopen dan ook dat we dit ook snel weer met bezoekers kunnen delen.”
Feest
Rashmi is het eerste Aziatisch olifantje dat dit jaar in Europa is geboren. De afgelopen twaalf maanden kwamen er in Nederland twee andere kalfjes ter wereld. In Dierenrijk was grote zus Jing de laatste geboorte, in maart 2018. Deze geboorte is het tweede feestje deze week in Dierenrijk. Donderdag won de dierentuin in Mierlo ook al brons bij de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Noord-Brabant’.
Bedreigd
De Aziatische olifant, die vooral voorkomt in India, Sumatra en Borneo, is een bedreigde diersoort. Ze leven bij voorkeur in een ruime, bosrijke omgeving waar veel voedsel te halen valt. Deze bossen worden echter massaal gekapt. Daarnaast wordt er op deze olifantensoort gejaagd. Er is voor de Aziatische olifant dan ook een Europees fokprogramma. Dit programma heeft als doel te zorgen voor een gezonde populatie in de dierentuin, zodat de soort behouden kan blijven. Daarnaast ondersteunt Dierenrijk Stichting Wildlife. Deze stichting ondersteunt middels donaties projecten in het wild, zoals de World Land Trust, dat zich inzet voor de olifant in India.
5000 kg
De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifanten. Zijn schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en zijn gewicht tussen de 3000 en 5000 kg. Bij de Aziatische olifanten hebben enkel de mannetjes slagtanden. Per dag eet de olifant zo’n 150 kilo aan takken, bladeren, gras, vruchten en wortels. De kiezen van de Aziatische olifant om daar het voedsel mee te malen, zijn uniek. Als de kiezen slijten, brokkelen ze af en schuiven er van achteren uit nieuwe kiezen naar voren. In totaal kan een olifant vijf keer zijn of haar kiezen wisselen.
Kenmerkend
Daarnaast hebben de Aziatische olifanten slagtanden die ongeveer 17 centimeter per jaar groeien. Bij deze olifantensoort hebben alleen mannetjes zulke grote slagtanden, vrouwtjes niet. Ook kenmerkend voor de Aziatische olifant is de slurf, waar een vinger aan de bovenkant zit. Afrikaanse olifanten hebben namelijk een vinger aan de onder- en bovenkant van de slurf.

 

 

Ëén van de heel weinig prachtige dingen in de coronatijd. 3e lockdown, 3e fantje
1= Vinh (jongetje) Artis op 4 mei
2= Yindi (meisje) in Dierenpark Amersfoort op 12 november
3= Rashmi ….vandaag in Mierlo

Auteur:

* ~ Wat vandaag (on)mogelijk is, kan morgen (g)een optie (meer) zijn… ~ *

10 gedachten over “Welkom Rashmi !!

  1. Dank je wel, al is dit natuurlijk niet mijn verdienste….
   Voorjaar ja, zou leuk zijn maar dat staat hier los van… al denken wij vaak wel fdat geboortes alles in het voorjaar plaatsvinden.
   Nee helaas niet, er is daar geen cam.

   liefs terug

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.