Zoo & Zo

ROOD!!!

Elke dag worden ongeveer 55 olifanten gedood, met name voor hun ivoor. De populaties dalen snel door stroperij en de vernietiging van hun habitat. Kijkt de olifant na 66 miljoen jaar op aarde aan tegen een nakende uitroeiing? Van de 300 soorten die ooit bestonden, blijven er vandaag nog maar twee over: de Afrikaanse en de Aziatische olifant, en beide staan op de rode lijst van bedreigde soorten (IUCN). WWF is vastberaden om er alles aan te doen om het afslachten van het grootste landzoogdier stop te zetten.

Vandaag in het nieuws:

De Afrikaanse bosolifant en de savanneolifant staan beiden op de nieuwe rode lijst van internationaal bedreigde soorten. De lijst werd vanmiddag bekend gemaakt.

De laatste cijfers over het aantal olifanten in Afrika – 415.000 – dateren van het meest recente rapport van de IUCN SSC African Elephant Specialist uit 2016, toen er nog sprake was van één soort. Omdat het in open veld makkelijker is te meten, gaan de monitordata over de savanneolifant terug tot eind jaren zestig. Data over de bosolifant zijn pas sinds 1990 voldoende betrouwbaar, zegt IUCN.  Inmiddels liggen de aantallen vermoedelijk lager dan vijf jaar geleden. Toch is IUCN hoopvol. Enkele Afrikaanse landen laten zien dat de afname met beschermingsmaatregelen nog is te stoppen. Zo zijn enkele wildreservaten in Gabon en de Republiek Congo erin geslaagd de aantallen bosolifanten te stabiliseren. In Kavango-Zambezi, een grensoverschrijdend natuurgebied tussen Angola, Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië met de grootste populatie savanneolifanten, zit zelfs enige groei in de aantallen.

Toch is er volgens IUCN volop reden tot zorg. Vanaf 2008 is stroperij een belangrijke oorzaak voor de afname in aantallen van beide soorten Afrikaanse olifanten, met een piek in 2011. Daarna is het negatieve effect van stroperij wat afgezwakt dankzij strengere bewaking, betere controle op de naleving van het handelsverbod op ivoor en hardere aanpak van illegale handel, maar nog altijd zorgen stropers ervoor dat de Afrikaanse olifant een bedreigde soort is.  Ook de druk op land, vooral door ontginning ten behoeve van landbouw, zet de olifant klem. De bosolifant, die honkvaster is dan zijn soortgenoot in het open veld, heeft volgens onderzoekers nog maar een kwart van zijn oorspronkelijke leefgebied over.

Christiaan van der Hoeven, wildlife crime expert bij het WWF, noemt de verhoging van de bedreigingsstatus op de rode lijst een cruciaal besluit voor het voortbestaan van met name de Afrikaanse bosolifant. “We kunnen door deze classificering gerichter maatregelen nemen om de zeer kwetsbare bosolifanten te beschermen.”
Volgens WWF worden bosolifanten harder getroffen door de stroperij, omdat hun ivoor harder is en daardoor tot de fijnste details te snijden. Hoewel wereldwijd de vraag naar ivoor vermindert door strengere aanpak in ondermeer China, neemt de stroperij toe doordat boeren en handelaren in Afrika door de coronapandemie minder inkomsten hebben.
Naast de dreiging door de ivoorhandel vormt de afname van de fruitproductie in het bos een nieuwe bedreiging voor bosolifanten , zegt WWF. In het Lope National Park in Gabon, dat goed wordt onderzocht, is door klimaatverandering de fruitproductie in dertig jaar met 81 procent afgenomen, meldt een studie uit 2020.
Het grote olifantenonderzoek uit 2016 wees bovendien uit dat bosolifanten zich langzamer voortplanten en een langere generatietijd hebben (31 jaar) dan savanne-olifanten. Bosolifanten beginnen op latere leeftijd aan voortplanting en met langere intervallen tussen kalveren. Ze zijn dus kwetsbaarder omdat ze niet zo snel kunnen ‘terugveren’ na afname van de populatie.

14 gedachten over “ROOD!!!

 1. Triest dat zulke dieren voor hun tanden worden gedood. Ik las ergens eens dat een groep beschermers ze verdoofden en dan de slagtanden verwijderden, zodat ze geen prooi meer waren voor ivoorjagers. Hopelijk gaat dat meer gebeuren zodat deze prachtige dieren niet meer bejaagd zullen worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja nou en of …. Ja klopt, er zijn plekken op de wereld waar dat gebeurt… net als dat er neushoorns worden behandeld met een soort verfstof waardoor de hoorn ook niet meer bruikbaar is

   hoop doet leven hè

   Like

 2. Hier word ik zo verdrietig van… Onschuldige en prachtige dieren afslachten voor geld. Voor dat soort lui hebben ze -hoop ik – een speciaal plekje in de hel. Liefst ook nog op aarde.
  Ze zouden de slagtanden rood moeten verven, of groen…
  Trouwens: wie wil er met ivoor worden gezien? Op die mensen zou ik willen spugen. En daarna pek met veren erover.
  Knuffel

  Geliked door 1 persoon

  1. ……. konden we dat verdriet maar omzetten in kracht, of beter nog, geldstromen …. want daar draait het om.. het slijk der aarde, dat corruptie aan alle kanten voert.. .en helaas niet aan Afrika is voorbehouden, integendeel .. maar dat komt niet zo in het nieuws als het om het ‘ontwikkelde westen’ gaat

   In veel gebieden gebeurt dat gelukkig al, bij neushoorns met name, de hoorns worden geverfd met een bepaalde kleurstof waardoor de stropers het niet meer willen… maar door ontbossing… en nu met corona… is de nood hoger, aantal mensen neemt af, gevaar voor mensen die nog kunnen en willen helpen neemt toe.. dus nood en gevaar voor dieren ook

   Jij bent nog mild… als ik uitspreek wat ik met ze zou doen… .mwah

   Like

   1. Ik heb wel m’n ideeën wat ik met die stropers zou willen doen, maar ik houd het netjes op internet. Je kent me toch (-:
    En ik jou, hahaha! Daarom vinnik je ook zo lief ♥

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.