Dag Thabo + Update

Zie onderaan aanvulling !!


Wat ik, en velen met mij al een aantal dagen vreesden, werd zo juist bewaarheid.
Dierenpark Amersfoort moet wéér afscheid nemen van een jong olifantje, door het afschuwelijke olifanten-herpesvirus.

Was het vorig jaar op 7 april dat zij, en wij fans, afscheid moesten nemen van olifantenmeisje Yunha, dat toen 3 jaar en 13 dagen jong was… moeten we dat nu van olifantenknul Thabo dat 3 jaar, 7 maanden en 3 dagen mocht worden.

Als je dag in dag uit via camera’s een kudde olifanten volgt omdat er kalfjes verwacht worden, mensen ontmoet, blijft hangen dan raak je betrokken en gehecht en dat is ook hier het geval, dit raakt me dus ook enorm. DPA heeft het laatste jaar onverteerbare klappen gehad, eerst de dracht van Indra die na lang lang lang wachten een schijndracht bleek, toen het overlijden van Yunha, toen het drama met Mike en Karibuna (en de veroordelingen / rechtszaak acties vd dierenactivisten) en nog een aantal heel verdrietige zaken (mannetjesleeuw Dukat, bruine beer Kokkie en wolvenwelpjes) en nu dit… mijn eigen verdriet valt natuurlijk compleet in het niet bij dat van dit dierenpark vergeleken. En dan heb ik nog niet eens de impact van dat andere virus benoemd. Kortom, DPA, alle kracht en sterkte meer dan van harte driedubbel in het kwadraat toegewenst!!

Dierenpark Amersfoort schreef zojuist zelf:
Zeer verdrietig nieuws. Vanochtend hebben wij moeten besluiten olifant Thabo in te laten slapen nadat bij hem het herpesvirus (EEHV) was geconstateerd. De olifantenbul kon zich niet meer herstellen van dit zeer gevaarlijke virus.
Maandag leek Thabo niet zo fit, maar het dier at en dronk wel goed. De verzorgers hielden de bul extra goed in de gaten. Gisteren verslechterde de toestand van Thabo snel en bleek uit een bloedtest dat de olifant het herpesvirus bij zich droeg. Dit is een zeer gevaarlijk virus dat dodelijk is voor jonge Aziatische olifanten onder de acht jaar. De dierverzorgers, dierenarts en andere specialisten hebben er alles aan gedaan om Thabo te redden, maar helaas nam dit ernstige virus, zoals helaas vaak bij jonge olifanten, de overhand. Nadat bleek dat Thabo zou komen te overlijden, hebben wij, met oog op dierwelzijn, hem in moeten laten slapen. De olifanten hebben afscheid van Thabo kunnen nemen.Vaak zijn de symptomen van het herpesvirus direct zichtbaar. Bij Thabo kwam het virus sluimerend en geleidelijk opzetten. Ook in dit geval is het virus vrijwel onbehandelbaar, omdat er geen vaccin is tegen het herpesvirus. Daarom is het ondanks intensieve inspanningen van specialisten in de meeste gevallen niet mogelijk om de olifant van het herpesvirus te redden.
Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het onderzoek dat de Universiteit Utrecht doet naar het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte.
Thabo werd op 25 september 2017 geboren in DierenPark Amersfoort als bul van moeder Kina en vader Maurice. Hij werd drie jaar oud.

 

Eén van de mede-volgers en fantenliefhebbers in onze camgroep van DPA is Dikkie Spielberg…
Met haar toestemming mag ik haar compilate van Thabo’s streken hier delen :

36 reacties op ‘Dag Thabo + Update

 1. Haba

  Wat een verschrikkelijk naar nieuws, weer een jong dier overleden, is er geen enting tegen of behandeling van dat virus mogelijk? Ik hoop dat er snel wat wordt gevonden zodat de jonge dieren kunnen genezen. Men zal vast druk aan het zoeken zijn naar een remedie .

  Geliked door 1 persoon

  • MelodyK

   ja klopt…. is niet baby-olifant hoor, Thabo was geboren in september 2017, dus hij was ruim 3,5 een echte puber al en ja speels was hij wel, vooral met zijn kleine zusje die in november geboren werd

   Like

  • MelodyK

   Het is afschuwelijk Neeltje. Daar zijn geen woorden voor…. zo wie zo al niet maar zeker niet als het om dit specifieke dierenpark gaat…. klap op klap op rij in iets meer dan een jaar … 7x maar liefst…. onverteerbaar!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.