Wist jij dit?

Zwarte vogels… Op elk terras, in elk park, in het bos, ‘gewoon’ op straat, in de bermen, waar ook, je komt ze overal tegen, maar welke heb je dan precies voor je neus? Al menigmaal dacht ik, dat moet ik eens op een rijtje zetten, maar ja telkens bleef dat er weer bij.

Vandaag waren we aan het fietsen en zagen we een wolk spreeuwen in de bossen bij de grote ven die hier om de hoek ligt, ‘tot vanavond jongens en meisjes’ groetten we hen al voorbij fietsend… en mijn (v)echtgenoot zei: onze buren (hij bedoelt dan de wijk die aan de overkant van de grote weg ligt, ten oosten van ons, hebben last van roeken… en dat herinnerde mij natuurlijk gelijk weer aan ‘ohja zwarte vogels bloggie over maken’. “Jammer voor de buren, als ze maar met hun klauwen van die neven en nichten van de kauwen afblijven” was mijn antwoord. (Ik ben geen lieverdje en al helemaal niet voor mensen die dieren iets aandoen zoals jullie wel weten ondertussen).

Maar goed, dat allemaal terzijde… hieronder dan mijn uitvoering… de foto van het Kauwtje maakte ik in Blijdorp op 28 januari 2017, die van de Roek in Wildlands op 19 juli 2019 , die van de Kraai in Tierpark Nordhorn op 22 april 2016 en die van de Raaf in Wildlands op 16 januari 2020.

Kauw 35-40 cm LinkWikipedia Link Vogelbescherming
Roek 45-50 cm Link Wikipedia Link Vogelbescherming
Kraai 50-55 cm Link Wikipedia Link Vogelbescherming
Raaf 60-65 cm Link Wikipedia Link Vogelbescherming

 

26 gedachtes over “Wist jij dit?

  1. Jah sorry …. wp heeft wel vaker moeite met weergeven van afbeeldingen helaas…. heb ze opnieuw geplaatst…. hopelijk kun je ze nu wel zien…

   Bij deze zwarte soortgenoten is het verschil nog moeilijker want als je ze apart van elkaar ontmoet is het herkennen helemaal een drama … op het Groninger land her en der langs de weg zullen het vaker Raven en Roeken dan Kraaien zijn want van de laatste zijn er nog maar heel weinig wereldwijd helaas

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik zie enkel de foto van de raaf. Benieuwd naar de rest, ik vraag me af of ik er ooit andere zie. Ik vermoed hier enkel kraaien. Raaf en roek komen niet veel voor hier. Kauw zou nog kunnen.
  Volgens mij bij ons vooral: kraai, ekster, duif, merel. Maar die zijn makkelijk uit elkaar te houden. De eerste 3 soorten vind ik echt wel vervelende krengen. Brutaal, overheersen alles (1&2), en ja pfff overal zitten ze te lawaaien (3).

  Geliked door 1 persoon

  1. Welke het meest voorkomen … in het algemeen volgens mij..zijn de Kauwen… Kraaien het minst, die zijn al zo goed als uitgestorven voor zover mij bekend Roeken en Raven daarentegen zijn er nog wel … hoe of dit zich in België verhoudt zal niet zo heel anders zijn dan in Nederland denk ik … geen idee eigenlijk .

   Qua overlast hoor ik inderdaad ook wel mensen ‘klagen’, gelukkig ervaar ik het zelf niet zo, niet dat ik een vogelspotter ben en er op uittrek in de natuur voor ze, maar toch maakt een vogel mij altijd weer blij, ongeacht het soort.

   Like

 2. Ineke

  Oh, birds van Hitchock, dood eng vond ik, maar hier overdrijft men graag, mensen worden achterna gezeten, in de haren gevlogen dan kraaien! Ja roeken zul je bedoelen! de overlast komt door de nesten, en de gemeente wil wachten met maatregelen tegen de vogels, terecht, zou ik zeggen.xxxliefs.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.