Radjik

Het heeft even geduurd, er werd een wedstrijd aan gekoppeld maar zopas werd dan eindelijk het verlossende woord gegeven…
Het olifantenstiertje dat in Blijdorp geboren werd op 5 mei kreeg de naam Radjik.

Blijdorp schrijft op haar website: 

MEER DAN 10.000 INZENDINGEN

Het Aziatische olifantje dat op 5 mei werd geboren heeft een naam! De verzorgers kozen de naam Radjik uit de ruim 10.000 inzendingen voor de namenwedstrijd die Blijdorp organiseerde. Het is een plaats op het Indonesische eiland Bangka.
Een mooie verbinding dus naar moeder Bangka en tegelijk een stoere roepnaam. Tussen alle namen was deze naam ook nog eens uniek: hij kwam maar één keer voor.

Veel ingezonden namen verwezen naar vrijheid vanwege de geboortedatum: Aajaadee, Azadi (hindi), Bebas, Freedom, Fri (Thais), Kaiho (Japans), Kebebasan (Indonesisch), Pembebasan (Indonesisch) en Ziyou (Chinees).

Ook werden er veel namen ingestuurd naar aanleiding van het einde van het coronatijdperk waarin de kleine een lichtpuntje was en hoop gaf: Arun (dageraad), Berharap (hoop), Bing (geschenk), Harapan (hoop), Hikaru (lichtpuntje), Jaya (overwinnend), Khusi (vreugde), Mengatasi (overwinnen), Ravi (zon), Sinar (licht). Er waren vele creatieve inzendingen waaraan je ziet dat men zich echt verdiept heeft en waarschijnlijk ook veel heeft geleerd over Azië en olifanten. Hierbij bedanken we iedereen die meegedaan heeft.

Radjik maakt het verder prima. Hij ontdekt elke dag nieuwe dingen en wordt goed in de gaten gehouden door moeder Bangka en oma Irma. Ook zus Faya vindt haar broertje erg interessant. Waar hij gaat, gaan zij ook… Vanwege het mooie weer is Radjik regelmatig in het water te vinden. De verzorgers maakten een leuke vlog waarin je de kleine ziet rennen en badderen.
Kijk alle FantVlogs terug op Youtube en diergaardeblijdorp.nl/olifant/fantvlogs/

Radjik en zijn familie verblijven dagelijks tussen 10:00 en 15:00 uur op het grote perk. Vanaf 15:00 uur verblijven ze buiten op het ‘avondperk’, hierdoor kan zichtbaarheid iets minder zijn.

Fokprogramma

Diergaarde Blijdorp coördineert sinds 1991 het Europese fokprogramma voor de Aziatische olifanten. De coördinator van het Europese fokprogramma houdt het stamboek bij van de dieren die in EAZA-dierentuinen voorkomen en brengt advies uit.
Een belangrijke taak hierbij is om continu te monitoren hoe de populatie ervoor staat. Worden er genoeg dieren geboren om de populatie in stand te houden? Ontstaat er geen inteelt? Op deze manier zorgt de stamboekhouder ervoor dat de reservepopulatie in dierentuinen stabiel en gezond blijft.

 

8 gedachtes over “Radjik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.