Epische reis #2

11 juni schreef ik HIER over een olifantenkudde in China die al een tijd wereldnieuws is door de reis die het maakt…

Gisteren werd er een video online gezet, die gemaakt is, als ik het goed begrepen heb altans, via drones. De video gaat gepaard met teksten in het engels, die ik onder de video er in het Nederlands erbij zet.

De zwervende kudde wilde Aziatische olifanten dat wereldwijde aandacht heeft getrokken bevond zich dinsdag in de provincie Yunnan in zuidwest China, na een stop om te eten bij een lokaal dorp. De kudde, die oorspronkelijk uit 15 dieren bestond maar waar recentelijk één dier zich van afscheidde, reisde ondertussen100-en kilometers vanaf hun standplaats, een reservaat in Xishuangbana Dai Autonomus Prefecture, in het zuiden van de provincie.
Dinsdag om 2.30 uur sloot de kudde haar maaltijd nabij het dorp Nanshan van de stad Shijie in stad Yuxi af.  (-ik weet niet wat men als verschillen aanmerkt tussen town & city; vertaald betekent het allebei stad-) waar de kudde vertoefde sinds 8 juni maar niet terugkeerde naar de bergen.
Ze vervolgden hun reis noordwestwaarts en arriveerden bij de Dianmo bergen. ongeveer 6km vanaf het dorp Nashan, om in de ochtend te rusten na een wandeling van meer dan 5 uren. Toen, op dinsdagavond, de olifanten keerden om van vlakbij het dorp Jianda nabij de Dianmo bergen, terugwaarts naar het dorp Nashan.
Volgens het provinciaal hoofdkwartier voor veiligheids- & preventiewerk over de olifantenkudde’s migratie reisde de kudde een extra 9 km in 24 uur vanaf dinsdag 18.00 uur, dat echter maar 1,3 km hemelsbreed terrein in noordwestelijke richting besloeg.
De 14-koppige kudde trekt al dagenlang door de bossen van de stad Shijie in de provincie Yimen. De olifiant die zich eerder al had afgezonderd is gespot in de stad Kunmin in het district Jinning, ruwweg zo’n 19km bij de kudde vandaan.
De overheid gaf de politie een maand geleden de opdracht de kudde te begeleiden, straten geëvacueerd om de olifanten te laten passeren en voedsel gebruikt om hen weg te leiden van dichtbevolkte gebieden.
Aziatische olifanten staan onder Chinese Staats Topklasse bescherming, waar ze het meest voorkomen in Yunnan.
Met dank aan verbeterde beschermingsinspanningen is de populatie van wilde olifanten in de provincie Yunnan van 193 in jaren 80 van de vorige eeuw uitgebreid naar plm 300.

10 gedachtes over “Epische reis #2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.