Furlieft ofzoiets?

In Blijdorp leefde Hyenadame Kaidi al weer geruime tijd alleen en na naarstig zoek – & paswerk in de stamboek werd een genetisch geschikte partner gevonden waarmee men hoopt op gezonde nakomelingen voor deze diersoort. Maar ja… genetisch geschikt, zegt natuurlijk niks over of de dieren elkaar aantrekkelijk genoeg vinden om ook daadwerkelijk voor da nodige actie te willen gaan zorgen om dat nageslacht met het daglicht kennis te laten maken.

13 december kwam vanuit Antwerpen de in Singapore geboren Hyenaman Karoi in Blijdorp aan.

 

16 december is gefilmd dat Kaidi en Karoi kennis met elkaar maken met een hek ertussen, stapsgewijs en er lijkt interesse over en weer. Bij hyena’s zijn de vrouwtjes dominant. Dit zie je terug in het gedrag van Karoi, hij hield zijn staart naar beneden en bleef laag bij de grond, dus dat belooft veel goeds.

 

4 januari hebben de verzorgers er genoeg vertrouwen in om ze bij elkaar te laten, en dus haalt men het luik tussen de verblijven omhoog. Afwachten nu wat Kaidi doet want zij bepaalt immers.

 

Ik ben hier natuurlijk hartstikke blij mee want ik vond het zo sneu dat Kaidi alleen in het verblijf zat (ja ik weet, is mensenemotie, maar toch). Hopelijk verloopt dit verder zoals iedereen hoopt en mogen we over enige tijd jonkies gaan bewonderen. Afhankelijk van wanneer er paringen zijn die leiden tot dracht kunnen er dan 4 maanden daarna zwarte donsballetjes door het verblijf dartelen.
Kaidi is geboren in Frankrijk en kwam oktober 2019 vanuit Beekse Bergen -waar ze meermalen een nest heeft geworpen- naar Blijdorp als partner voor Kara. Dit 20-jarige mannetje was op 9 augustus 2019 vanuit Berlijn naar Blijdorp was gekomen maar overleed een kleine 3 maanden later helaas aan een tumor in zijn mond, vlak na de aankomst van Kaidi. Aan de hoop op nageslacht van dit duo kwam daarmee ook op zeer trieste wijze een eind. Kara was vanwege zijn afkomst (ouders uit het wild) enorm belangrijk voor het fokprogramma maar ja helaas, het zij zo.
De laatste keer dat er hyena’s in Blijdorp geboren zijn was in november 2016 bij hyeanadame Kira; haar 4e worp, deze keer een tweeling waarvan er 1 bleef leven, dochter Buyah die in augustus 2019 naar Portugal verhuisde. Hyenaman – vader was Jelai, die verhuisde in augustus 2019 naar Kroatië.
Kara kwam uit Berlijn… Kira overleed… Kaidi kwam uit Beekse Bergen… Kara overleed… Karoi kwam… nu alle hoop op dit duo en een mooie toekomst, 6 jaar na de laatste keer, wat mij betreft (ik ben vast de enige niet) mag het wel weer eens!

12 gedachten over “Furlieft ofzoiets?

Voeg uw reactie toe

 1. Hoe weet je of die dieren elkaar zien zitten? Als de vrouw de man niet afmaakt? Ik wist niet dat dames hyena’s de dominante partij zijn! Ze zijn zo te zien kleiner dan mannen. Kunnen ze beter vechten? Je ziet, ik weet niks van hyena’s, die overigens wel een mooi gekleurde vacht hebben!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zij …. is groter dan hij en ook sterker. (in de Hyenawereld hebben mannetjes niets anders in te brengen dan lege briefjes zoals wij mensen dat zeggen, zij zijn er alleen maar om het nodige voor nageslacht te leveren)
   Als zij hem niet zou zien zitten dan zou zij hem het hele verblijf doorjagen en dan zou hij er niet zonder kleerscheuren vanaf komen.
   Dat zij hem deels als wel ziet zitten, zie je in de filmpjes aan de wederzijdse interesse toen ze nog gescheiden werden maar na het samenvoegen ook aan bijv het feit dat zij hem toestaat haar te besnuffelen in haar erogene zone bij haar pseudopenis.
   Haha ja ze heten niet voor niets ‘gevlekte hyena’ hè 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: