Wereld Dieren In Het Wild Dag

3 maart 2022 is “World Wildlife Day” en dat betekent dat er wereldwijd stilgestaan wordt bij hoe onbeschrijflijk mooi maar tegelijkertijd minstens zo onbeschrijflijk kwetsbaar onze natuur is met alles dat daarin leeft en daarvan afhankelijk is.
De mens… maar bovenal natuurlijk het dier, élk dier, van het meest onooglijke wezentje dat je met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien tot de grootsten zoals die die we allemaal kennen, Olifanten, Waterbuffels en noem maar op.

Ook Nederlandse dierenparken werken mee aan talloze projecten om de natuur wereldwijd te beschermen.. Zoals bijv. Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Dierenrijk in Mierlo, Zooparc in Overloon en Aquazoo  in Leeuwarden dat gezamenlijk doen bij Stichting Wildlife 

Stichting AAP doet het op een andere wijze: via het project “Born to be WIld” zette men, in samenwerking met ifaw en gesteund door de Nationale Postcode Loterij berberapen terug in het wild.

Burgers Zoo brengt in dit kader een extra én speciale editie uit, door kinderen gemaakt, van het abonneemagazine waarin die kinderen uitleggen welke impact de klimaatveranderingen hebben.  Het is overduidelijk immers dat niet alleen ‘enkele’ volwassenen zich zorgen maken over de toekomst van ‘leven’ op aarde voor mens én (wild) dier?

Volgens de IUCN zijn er meer dan 8.400 dier- en plantsoorten kritisch bedreigd. (Ik blogde er al wel vaker over) Nog 30.000 meer zijn bedreigd of kwetsbaar. Wanneer habitats verdwijnen, deze soorten uitsterven en ecosystemen instorten, kan dat al het leven op aarde in gevaar brengen. Gelukkig zijn er veel manieren om je steentje bij te dragen én heeft dit hier en daar al geleid tot mooie resultaten.

Wat wij als individu ook maar vinden van klimaatplannen van overheden, wat we er ook zelf wel/niet aan doen… wij als mens hebben wel de plicht te zorgen voor hen die van ons afhankelijk zijn. Wij zijn hun stem en mogen die simpelweg niet laten verstommen! Aan alle kanten wordt aan ons geld getrokken, we hebben al niks en moeten nog meer inleveren  op alle fronten en wie is het grootste slachtoffer… het wezen dat zich niet kan verdedigen en ons meer dan ooit nodig heeft!!

 

Aanvullend… ik schreef eerder van de week al over de ZOO van Kiev. En over de dierenopvang van Sirius – Alexandra. Nu komt er net een bericht van Stg. AAP binnen dat ook betrekking heeft op bovenstaande en linkt aan een voor mens/dier desastreuze situatie in ons ‘aller’ achtertuin:

REDDING GROEP LEEUWEN UIT OEKRAÏNE
Een opvangcentrum voor wilde dieren in Oekraïne besloot dinsdag een ultieme poging te wagen om hun kwetsbaarste dieren in veiligheid te brengen. Onder hen zouden een aantal jonge leeuwen, een tijger en een Afrikaanse wilde hond zijn. De verwaarloosde leeuwen werden eerder gered uit een park waar met de dieren gespeeld kon worden.
Volgens berichten werden de chauffeurs door Russische soldaten onder schot gehouden, maar weigerden ze hun dieren in de steek te laten en konden ze uiteindelijk Kiev verlaten. Vanmorgen passeerden ze na veel oponthoud en angstige momenten eindelijk de Poolse grens. Ze rijden nu richting onze partner Zoo Poznań Official Site.
Ze kunnen daar echter niet blijven, dus is er een dringend beroep gedaan op AAP. Ook al focust AAP zich in de regel tot dieren in nood in Europa, kunnen we deze moedige Oekraïners en hun dieren niet in de kou laten staan. Ze nemen een enorm risico om een veilige haven voor hun dieren te vinden en die biedt AAP graag aan. We zijn nu druk bezig om plek te maken voor vier van de leeuwen, die Nala, Giz, Kiara en Flora zouden heten. Meer kunnen we op dit moment nog niet over de reddingsactie delen, we hopen dat de dieren en hun moedige redders veilig hun thuis bereiken

 

Heb én hou het goed  

12 gedachten over “Wereld Dieren In Het Wild Dag

  1. ja nou hè…. naar verluidt zijn er ruim 50 dieren al overgebracht naar Polen…. waaronder leeuwen, tijgers, karakals en afr. wilde honden… men is er dus volop mee bezig gelukkig

   ja hier ook

   Geliked door 1 persoon

 1. Gelukkig is deze dieren goed terecht komen. Ik heb ook op de Stichting aap gedaan. Vaak worden in buitenland niet goed behandeld. En hoe. Geld voor de andere dieren. Heel goed dat je aan deze dierendag besteed doet. Alvast fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.