Wat als? Dan!

Dat we nooit nooit moeten zeggen roepen we wel gauw als het om iets onwaarschijnlijks gaat maar de laatste weken is dat natuurlijk een heel ander verhaal gebleken…. Of we ons nou wel of niet zorgen (moeten) maken over de kansen dat de oorlog ook binnen onze landsgrenzen komt is niet aan mij maar ‘achtertuin’ en ‘buurland’ zegt al genoeg over hoe dichtbij het eigenlijk is en dat blijkt dat 1 man tot iets zo ingrijpends in staat is zegt ook heel veel. Niemand kan op dit moment met stellige zekerheid zeggen dat iets niet zal gebeuren,
dat is wel zeker.
De dierentuin van Kiev kwam met onderstaand advies en uiteraard in de volle hoop het nooit nodig te hoeven hebben maar onder het mom van beter mee dan om verlegen deel ik het toch maar:

Houd rekening met je huisdieren bij het maken van noodplannen!
AANBEVELINGEN VAN SPECIALISTEN KIEVZOO OVER BESCHERMING VAN DIEREN TEGEN STRESS DOOR SCHEL EN BOMBARDING:

   • Vogels
    Haal vooraf onnodige dingen uit de kooi die de vogel kunnen verwonden. Hurken, voerbak, napuvalka zouden over moeten blijven. Bij een luchtaanval moet de kooi verplaatst worden naar de rustigste kamer (broek, toilet, badkamer, etc. ) Doe het licht aan zodat de vogel bekende objecten en hurken kan zien. Communiceer met de vogel met de gebruikelijke rustige stem. Verander de kooi van het dieren niet! Ze heeft een bekende omgeving nodig, bekende geuren.
   • Reptielen (schildpadden, slangen, hagedissen)
    Gezien de omstandigheden waarin stroomuitval mogelijk is in nederzettingen, warmte, wanneer het moeilijk is om apparatuur te vervangen of te repareren, is het best om dieren geleidelijk over te brengen naar de winter. Het is een voerstop, en na het reinigen van de darm – daalt een geleidelijke temperatuur. Bestudeer eerder zorgvuldig vanuit open sources de relevante instructies met betrekking tot je reptielensoort. Een groot aantal reptielen zal zonder gevolgen een maand (soms zelfs 2) in deze toestand kunnen doorbrengen.
   • Katten en honden
    Communiceer met de dieren. Houd een tastbaar contact. Als het dier te veel gestrest is, gebruik dan veterinaire kalmeringsmiddelen. Als er geen diergeneesmiddelen beschikbaar zijn, kun je reguliere medicatie gebruiken:
    Gebapentine (10-30 ml per 1 kg dierlijk gewicht);
    Gidazepam (0,05 g tablet voor een grote hond, tablet 0,02 g – gemiddeld 1/4 tablet 0,02g – voor kat of kleine hond);
    Korvaltab (1 tablet voor elke 10 kg dierlijk gewicht);
    Corvalol (1 druppel per kg dierlijk gewicht).
   • Kleine zoogdieren (ratten, cavia’s enz. )
    Verplaats dieren naar de rustigste afgesloten ruimte in huis. Je kunt een dierenhok wikkelen met een plaid, maar in ieder geval niet met een film of doek, want het dier heeft zuurstof nodig. Neem het dier minder in je armen om zijn opwinding te verminderen. Verander de kooi van het dieren niet! Ze heeft een bekende omgeving nodig, bekende geuren.

Dieren niet teveel voeren, hun voeding en conditie monitoren, want stress wordt snel ontdekt in het maagdarmkanaal van het dier.

 

 

Heb én hou het goed  

8 gedachten over “Wat als? Dan!

 1. nee we mogen er niet aan denken , maar denk dat velen het onbewust misschien toch wel al doen
  ik hoop dat al deze maatregelen voor de dieren rondom ons niet nodig zijn 😦

  Geliked door 1 persoon

 2. Belangrijk de ook dan voor je dieren te zorgen.
  Ik had stickers op de deur dat er huisdieren aanwezig zijn in de woning.
  Handig voor hulpverleners. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.