Horas & Vrienden

In Kiev Zoo wonen vele dieren waaronder ook bullolifant Horas, geboren op valentijnsdag 2005 in Tierpark Berlijn. Na een bijna 3 jaar durende tussenstop in de Zoo van Rostov (één van de grootste Zoo’s in Rusland) tussen september 2009 en en juni 2012 kwam hij in Oekraïne wonen. Hij heeft zelf geen kinderen, zijn vader woont in de Zoo van Praag en zijn moeder in de Zoo van Madrid.

Via The Washington Post kwam er zopas een filmpje online met de directeur van Zoo Kiev, die vertelt hoe het nu in Kiev, in de zoo, gaat en ook Horas komt daarbij even in beeld… tekst in video is Engels, ik zet vertaling erbij.

Stafleden zijn in de zoo gaan wonen om voor de gestresste dieren te gaan zorgen. (directeur: Kyrylo Trantin van Kiev Zoo) In onze Zoo leven 200 soorten en 4000 dieren. Op dit moment leven ongeveer 50 medewerkers hier, sommigen wonen hier met hun familieleden die zoveel als ze kunnen helpen. In het lagere deel van het park en in de kelders bevindt zich het vogelhuis, dat is ook de schuilkelder. Al onze seniordierverzorgers begrijpen het gedrag van onze dieren erg goed, zij weten bijv. dat onze olifant niet houdt van harde geluiden dus geven ze hem kalmerende middelen. Het is erg naar voor hen want de dieren begrijpen niet waarom de geluiden zo luid zijn en omdat ze in de dierentuin leven kunnen ze nergens heen rennen om zich te verschuilen omdat er hier geen jungles zijn. Als een dier uit de Zoo zal ontsnappen zal het dat niet overleven.

 

 

= = = = = = = = = = = = = = = =

Een andere reddingsactie uit Oekraïne …. via Polen… waarover ik ook al schreef.

De oorlog in Oekraïne treft zowel mens als dier. AAP had voor de oorlog al toegezegd om een groep wilde dieren over te nemen van een opvangcentrum bij Kiev. Door het acute gevaar voor mens en dier is die operatie nu met succes versneld uitgevoerd. Ruim een week geleden werd daarom een groep wilde dieren uit het oorlogsgebied geëvacueerd. Na een hachelijke reis vol stress en gevaar kwam het transport aan in Polen en konden de dieren tijdelijk opgevangen worden bij onze partner Zoo Poznań Official Site. 🙏
Een paar dagen later kon AAP vier jonge leeuwen en een Afrikaanse wilde hond naar ons opvangcentrum in Spanje brengen. Wie AAP volgt, heeft de berichten en foto’s ongetwijfeld gezien. Gisteravond laat stapten de dieren eindelijk hun nieuwe verblijf in. In dit filmpje zie je meer zien van deze aangrijpende reddingsactie.
De dieren verblijven nu in quarantaine. Hier kunnen ze tot rust komen en het geeft ons een kans de dieren beter te leren kennen. En aan hun herstelplan te werken. Het jonge leeuwtje Flori is bijvoorbeeld te klein voor haar leeftijd, omdat ze verkeerde voeding heeft gekregen. De Afrikaanse wilde hond Zair is blind. We zullen onderzoeken of een oogoperatie voor hem een optie is. Deze dieren hebben ontzettend veel meegemaakt. Wij zijn ontzettend blij dat ze nu veilig bij AAP zijn. Wil jij bijdragen aan hun verzorging?

 

 

Heb én hou het goed   </div

18 gedachten over “Horas & Vrienden

 1. Gisteren zag ik op het Belgisch nieuws dat men twee leeuwen over de grens wilde smokkelen. Bij de grens dreigden Russische soldaten om de leeuwen dood te schieten. De dierenoppasser zegden dat ze dan eerst hen moesten doodschieten. En toen mochten ze doorrijden… Het ontroerde mij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat waren dus diezelfde dieren… uit de actie van Stg.AAP die samenwerkte met die Belgische stg… ze zijn ruim een week onderweg geweest met meerdere auto’s. Ik heb niet alle details van het verhaal opgeschreven.
   Er zijn bijv. ook auto’s met tijgers naar Tierpark Berlijn gereden en zijn tot aan de nok toe gevuld met voer volgestouwd, teruggereden naar Poznan/Polen en door naar Kiev/Oekraïne om die dieren aldaar in de zoo’s van eten te kunnen voorzien.

   Geliked door 1 persoon

 2. En ook beren worden weg gebracht naar westelijk Oekraine, niet volgengs de regels, 24 uur rijden zonder voeding of drinken maar met liefde en zorg.

  Geliked door 1 persoon

  1. geen enkel transport gaat momenteel volgens de regels… er worden spoedwetten aangemaakt en regels aangepast … .omdat het oorlog is… én gelukkig maar dat overheden daartoe nu bereid zijn want anders waren de rampen niet te overzien

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.