“Met man & macht” …

…. proberen we te voorkomen dat dieren moeten worden ingeslapen…
was het antwoord dat ik kreeg (althans een deel ervan) toen ik navraag deed of de nieuwsberichten uit Oekraïne klopten dat men daar al begonnen was met het laten inslapen van dieren omdat men die niet meer evacueren kon…

“Waar rook is, is vuur – waar rook is is rook” / Met al het nieuws dat ons in deze oorlogstijd overspoelt moet je constant oppassen want nepnieuws doet net zo snel de ronde als echt nieuws en het spreekwoord ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’, is diens houdbaarheidsdatum al lang voorbij. Toen mij dus ook het bericht bereikte dat men in Oekraïne zou beginnen dierentuindieren in te laten slapen omdat dat nog de enige optie was ging ik op onderzoek uit.

Het Feldman Ecopark in Kharkiv te Oekraïne is door bombardementen etc inmiddels dusdanig beschadigd dat je nauwelijks nog van een dierentuin kunt spreken.  Het gevaar dat er is, al ettelijke weken, heeft onuitwisbare sporen achtergelaten. Het drama is echter nog niet ten einde en het kan nog groter worden want nog een bombardement zou ervoor kunnen zorgen dat de verblijven dusdanig kapot gaan dat grote wilde dieren vrij komen en gaan rondzwerven. De te maken keus “dieren in te laten slapen om dat soort situaties te voorkomen” wordt dus steeds noodzakelijker want je wilt niet dat leeuwen, tijgers en beren door de straten in Kharkiv gaan zwerven tussen de burgers.  Je zou het een wonder kunnen noemen dat de verblijven het al 5 weken volgehouden hebben!

Vele instanties, waaronder Stg. Leeuw en Stg. AAP, werken nog steeds met man en macht eraan om dieren te evacueren en onder te brengen in andere zoo’s en opvangs in Oekraïne waar het (inmiddels weer) veilig kan en/of daar buiten.  Eén van die locaties is bijv. Poltava regio, in het noordoosten van Oekraïne waar zich een oud paardrijcomplex bevindt. De zoo-directeur, Alexander Feldman vreest voor het slagen van dit plan maar opgeven doet hij het niet want als dat niet lukt… én als evacuatie / transport door helpende organisaties niet (meer) lukt… dan rest hen nog maar één ding want al hoe pijnlijk die beslissing ook…  de hoofdprioriteit zijn de levens van de mensen. In de video hieronder legt hij het uit.

Het bombardement van gisteren heeft het park nagenoeg compleet vernield. De volières zijn vernietigd, alle infrastructuur ook. Als bij een wonder hebben de tijgers en leeuwen het overleefd al zijn hun verblijven danig beschadigd. Vanavond zullen we besluiten of we de beren in laten slapen of verplaatsen. Als er mogelijkheden zijn zullen we proberen hen en kleine jaguars te redden, als ook de kleine panters, maar waarschijnlijk zullen de andere dieren worden ingeslapen.
Feldman Ecopark bestaat niet meer, dat kunnen we nu vrij stellig zeggen, zo stelt de eigenaar. Gisteren en vandaag (4 en 5 april) was het park onderwerp van massieve bombardementen en raketaanvallen die leidden tot vernietiging van infrastructuur en verblijven.
Soortgelijke aanvallen op 17 maart zorgden voor het overlijden van 2 orang oetans en chimpansees, 2 dagen later werden 9 herten afgeslacht terwijl 20 naar de bossen wisten te ontkomen. Ooit herbergde dit park 300 diersoorten. De directeur smeekte tot slot om financiële hulp om zoveel mogelijk dieren te kunnen redden.

= = = = = = = = = =

En dan een paar uur terug dit bericht:

Het proces is begonnen en verloopt succesvol!
Vandaag trok ons team wijdverspreid door het Ecopark en alhoewel er weer raketten vielen, lieten ze zich daardoor niet weerhouden en redden ze 5 leeuwen en enkele andere dieren. Een leeuw en leeuwin vandaag, 2 jonge leeuwen, een jaguar en een panter. De redding van onze grote carnivoren gaat ook door. Wij zeggen ‘dank je wel’ aan iedereen die ons helpt op welke manier dan ook, ter plaatse met handen uit de mouwen, elders met het beschikbaar stellen van opvangplekken, met technologie, materiaal en geld. Wij zijn niet in de steek gelaten, we staan niet alleen met ons probleem, we voelen ons enorm gesteund en we doen alles in onze mogelijkheden zodat de dieren gered zullen worden en een nieuw thuis zullen vinden, hopelijk tijdelijk, tot onze overwinning en restauratie van het Feldman EcoParc feiten zijn.

Wanhoop en hoop lossen elkaar af… laten we hopen dat HOOP overwint!! 

 

 

UPDATE WOENSDAG 6 APRIL : 20.00 UUR:

Het transporteren van leeuwen is geen gemakkelijke taak en al helemaal niet wanneer deze dieren al over een maand onder invloed staan van raketinslagen en bombardementen. Over het algemeen gesproken kun je stellen dat hun rustig en afgemeten leven dramatisch is veranderd, maar we hebben het gered tot dusver. Hoofdzaak is dat we veilig de bommenzone hebben kunnen verlaten zonder dat mens noch dier werd verwond. We hebben veel suggesties ontvangen over waar we dieren zouden kunnen onderbrengen, er zijn nog heel veel dieren op het Feldman Ecoparc aanwezig. Heel veel dank aan alle collegae voor hun hulp en begrip!
Iedereen die financieel wil/kan bijdragen om deze evacuatie- & reddingswerkzaamheden te ondersteunen kunnen dat doen via: https://feldman-ecopark.com/en/donation/
De burgermeester van Kharkiv is daarnaast bezig de stad en het gebied eromheen volledig te evacueren omdat er berichten zijn binnengekomen aldaar dat de bombardementen en raketaanvallen de komende uren zullen gaan toenemen, dit legt dus nog meer druk op de mensen die nu bezig zijn de dieren te redden.

 

NB — Mocht iemand hier financieel willen bijdragen maar het via die link niet aandurven… er staat op die pagina een Paypal-link, dat is ten allen tijde veilig omdat je van de Nederlandse wetgeving bescherming ontvangt en dus verzekerd bent. Heb je zelf geen Paypall, dan mag je mij mailen, dan mag het via mijn Paypall-account. 
 

 

 

Heb én hou het goed  

10 gedachten over ““Met man & macht” …

    1. Het is heel erg verwarrend als je vanaf het 1e woord alles 100% gelooft … aangezien ik juist het tegenovergestelde doe valt die verwarring bij mij mee, ik zoek het altijd eerst uit en dan pas geloof ik het (of niet)… en dan is er ook geen verwarring

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.