Zomaar een voorbeeld

Ouwehand’s Dierenpark in Rhenen vangt sinds 1993 al jaren beren op in hun berenbos, dat is wel algemeen bekend ondertussen neem ik aan.  Het Rhenense Berenbos is ontstaan uit een samenwerkingsverband met Stichting Bears in Mind en deze stichting zet zich in voor het welzijn van beren door mishandelde beren een nieuw, en vooral beerwaardig, bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra, zoals dus Het Berenbos in Rhenen. In dit berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Momenteel leven er 9 bruine beren in Het Berenbos en elk dier heeft diens eigen verhaal. Sinds de start van Het Berenbos zijn er al meer dan 30 beren opgevangen. (9= m=Mincho-Dadon-Duuk-Pecho-Igor-Malysh- & v-Keta-Maria-Ljala)

Stichting Bears in Mind is dé stichting voor beren in Nederland. Door het inzetten van kennis, expertise en financiële middelen beschermt de stichting wilde beren en hun leefgebied en ontfermt zich over het lot van beren in nood in gevangenschap. Er wordt samengewerkt met lokale organisaties aan projecten op het gebied van natuurbescherming, berenwelzijn, educatie en voorlichting. Onder de bescherming van het leefgebied van de beer vallen ook andere diersoorten die hetzelfde leefgebied delen.

 

Stichting Bears in Mind heeft afgelopen weekend een bruine beer uit Oekraïne opgehaald die al 18 jaar in erbarmelijke omstandigheden leefde. De situatie van de beer was door de oorlog zo verslechterd dat de stichting alles op alles heeft gezet om de beer zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied te evacueren. De beer is zondag aangekomen in Ouwehands Dierenpark en verblijft nu in quarantaine.

Het team van Bears in Mind is daarmee nogmaals afgereisd naar Oekraïne om nog een beer in nood op te gaan halen. In oktober 2021 haalde stichting Bears in Mind al twee beren op middels de crowdfunding ‘Beregoeiereis’.  ( Malysh en Ljalja… waarover ik HIER schreef ) De evacuatie betreft nu een bruine beer die al jarenlang in afschuwelijke omstandigheden leeft, namelijk in een hele kleine betongaas kooi bij een hotel resort. De afgelopen maand zijn haar omstandigheden door de oorlog nog verder verslechterd. Omdat de eigenaar vecht aan het front kan hij niet meer voor haar zorgen. Bears in Mind heeft alles op alles gezet om haar zo snel mogelijk op te halen. Een beer uit een oorlogsgebied bevrijden is een spannende en onzekere onderneming. Het was dan ook niet zonder gevaar.

“Nu de oorlog voortduurt zijn de eigenaren niet meer in staat voor het dier te zorgen. Voedsel wordt schaars en we zien dat dit soort dieren nu regelmatig wordt achtergelaten door het dreigende oorlogsgevaar”, aldus Ingrid Vermeulen, directeur Stichting Bears in Mind. Stichting Bears in Mind heeft zich sinds het uitbreken van de oorlog ingezet voor de evacuatie van meerdere beren uit White Rock nabij Kyiv. Ook deze beer, genaamd Kiriusha, is nu gered uit haar miserabele situatie.

Circusbeer in een kinderkamp
Beer Kiriusha is 24 jaar en heeft de eerste 6 jaar van haar leven als circusbeer moeten optreden. Daarna is zij aan een hotel met kinderkamp gegeven. Daar woonde ze 18 jaar in een hele kleine kale betonnen kooi met amper bewegingsruimte. Ze kan nu tot rust komen in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. 

Dit is één van de vele voorbeelden van reddingsacties die nu door de oorlog in Oekraïne een extra lading krijgen want elke volgende ademtocht kan je laatste zijn als je je leven in de waagschaal stelt om een dier in nood te redden… om nog maar te zwijgen van een dier dat normaliter al nauwelijks te transporteren valt, laat staan een dier dat getraumatiseerd is door een naar verleden en nu extra omdat het in oorlogsgebied vertoeft waar constant bommen en granaten om je heen vallen en het lawaai onafgebroken door je hoofd gaat….

Heb én hou het goed  

28 gedachten over “Zomaar een voorbeeld

 1. Berenbos, dat doet denken aan een sprookje.

  Het Berenbos was in rep en roer. Er kwam een nieuwe bewoner! Hij heette Kiriusha en kwam uit het oosten. ‘Kiriusha’, mopperde berin Trees. ‘Dat is te ingewikkeld. We noemen hem voortaan Jan.’ Kiriusha vond het allemaal best. Voorzichtig verkende hij zijn nieuwe buurt. Wat groot! En wat een groen! En al die soortgenoten! Hij wreef zich in de klauwen. Kiriusha of Jan, wat zou het. Als hij hier maar mocht blijven….

  En dan is het niet eens een sprookje.

  Geliked door 1 persoon

  1. En daar eindigde het sprookje niet want als een assepoester was daar Petemoei die haar pompoen niet om 12 uur terug veranderde … en zij zich mocht verheugen over blijvende aandacht van 6 andere heren 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja nou … als je er nog nooit was, kan ik je een bezoek aanbevelen.. en op je gemak eens gaan kijken hoe die beren daar samenleven en weer ‘beer’ worden temidden van een wolvenroedel

   Like

 2. Ik heb gisteren ook gelezen deze beer hier is. Gelukkig maar. Bruine beer krijgt het hier goed. Ik vind wel erg voor Oekraïne. Goed terecht gekomen in berenbos. Mooie beer. Fijne zonnige dag gewenst.

  Geliked door 1 persoon

  1. mooi is dat het op tv komt..des te meer aandacht voor deze schrijnende zaken des te beter… de mens moet zich bewust worden dat hij het echte beest is en niet het dier

   Het is zeker heel erg, in Oekraïne leven nog heel veel dieren in verschrikkelijke ellende door de oorlog… en niet alleen daar natuurlijk

   dank je wel, jullie ook

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.