Wereld Pinguïn Dag

Vandaag, 25 april, is het Wereld Pinguïn-dag en in WILDLANDS leven de Humboldt-pinguïns: dit is één van de kleinste pinguïnsoorten. Naar schatting zijn er nog 23.800 Humboldt pinguïns in het wild. Ze worden met name bedreigd door het oogsten van guano en overbevissing. Doordat mensen zóveel vis vangen, is er niet meer genoeg voedsel voor de pinguïns. Ook raken de dieren verstrikt in de netten. Help de pinguïns door natuurbeschermingsprojecten zoals die van Sphenisco te steunen of kies voor gekweekte of duurzaam gevangen vis. Het lichaam van de pinguïn is aangepast aan het leven in het water. Het is gestroomlijnd, zodat ze weinig weerstand van het water ondervinden tijdens het zwemmen. In WILDLANDS kun je dit zelf observeren, want deze dieren zijn in het park ook onder water te bekijken.”

Veel dierentuinen promoten vandaag de pinguïn als diersoort omdat het Wereld Pinguïn Dag is.
Wildlands-Emmen en Ouwehand-Rhenen doen dat bijv. voor de Humboldt-pinguïn. Artis doet het voor de Afrikaanse pinguïn oftewel de Zwartvoet-Pinguïn. Artis is ook binnen het EEP de stamboekbeheerder voor deze soort én steunt ook SANCCOB. En Blijdorp doet dit op haar beurt voor de Koningspinguïn die ook het stamboek voor deze soort in haar beheer heeft. Het Belgische dierenpark Pairi Daiza in Brugelette -waar Daphne en ik over 3 weken 2 dagen hopen te lopen- doet dat voor de 4 Pinguïnsoorten die zij huisvesten: 1) Zwartvoet-Pinguïn / 2) Ezels-Pinguïn / 3) Rotsvoet-Pinguïn / 4) Konings-Pinguïn

 

Humboldt-pinguïn. Zwartvoet-pinguïn.
Konings-pinguïn. Ezels-pinguïn.

Nou zijn dit nog maar 4 soorten… op onze planeet leefden er ooit over de 50 soorten!!! Daarvan zijn er nog maar 17 – 18 over, naast de 4 die ik hierboven noem dus nog zo’n 13 a 15…  Wil je meer weten over die soorten kijk dan eens HIER   Van die 18 leven er 4 op het Zuidpoolijs, en daarover kun je HIER meer lezen.

 

Heb én hou het goed  

4 reacties op ‘Wereld Pinguïn Dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.