Nog 7 nachtjes

Terwijl wij (nog steeds) de dagen aan het aftellen zijn… Is 2 juni in Gaia Zoo “Zoo van Zand” officieel van start gegaan.  Door het park staan 10 zandsculpturen en men heeft via de sociale media reeds 5 van de 10 carvers voorgesteld, die ik ook al benoemde:

Op 6 april schreef ik Zoo van Zand #1 ~ ~ ~ Op 22 april schreef ik Zoo van Zand #2 ~ ~ ~ Op 26 april schreef ik Zoo van Zand #3 ~ ~ ~ Op 5 mei schreef ik Zoo van Zand #4 ~ ~ ~ Op 19 mei schreef ik Zoo van Zand #5.

Ik wachtte op de laatste 5 maar die kwamen helaas niet aan bod dus doe ik die nu tezamen met de vorigen in 1x keer want ook zij horen in het rijtje thuis en heb ik alle 10 bij elkaar in 1 overzicht… wel zo handig ook toch.

Foto Naam & Achtergrond Specialiteit Meest trots op
Utrechtse Susanne Ruseler werkt op het Acaciaplein aan de neushoorn-sculptuur, samen met David Ducharme.

Achtergrond:
Susanne is geboren in Rotterdam. In 2003 is ze begonnen met zandsculptuur, tijdens haar studie biologie in Utrecht. Dat beviel erg goed. Na het afronden van haar studie startte ze haar eigen sculptuurbedrijfje en werkte naast het materiaal zand ook met sneeuw, ijs, foam en beton. Sinds 2008 werkt ze fulltime als kunstenaar. Ze vindt het leuk en uitdagend om te wisselen van materiaal om kunst te maken en heeft de hele wereld afgereisd om te werken aan projecten, kunstevenementen en competities.

Susanne vindt het leuk om mensen en dieren te maken. “Ik ben gewoon heel blij dat ik dit beroep kan uitoefenen, en daarmee hopelijk mooie dingen kan maken waar de mensen van kunnen genieten.”,
aldus Susanne. 

Susanne Ruseler 

Canadees David Ducharme werkt op het Acaciaplein, samen met Susanne Ruseler aan de eerste sculptuur: de neushoorn met savannedieren.

 

David is in zijn element wanneer hij zich bezighoudt met dingen maken & bouwen in zijn atelier.
Ook schetst hij graag.

David is op z’n best wanneer hij figuren en dieren (in het bijzonder insecten) uit zand tot leven kan brengen. In 2003 won hij de ‘Harrison’ zandcarvers competitie (Canada), samen met een partner. In de categorie solo werd hij 2e. Deze waarderingen openden de deur naar de wereld van de zandsculptuur events voor hem.

David Ducharme.com

Amsterdamse Johannes Hogebrink werkt op het Sequoiaplein aan de tweede sculptuur: Gaia, godin van de aarde.

Johannes is naast zandcarver ook kunstenaar en filmmaker.

Realisme + illusie van beweging. Zijn finaleplaats in het TV programma “Aan het zand”.

Johannes Hogebrink

 

Haagse Maxim Gazendam, tegenwoordig woonachtig in Kortenhoef, werkt bij de GorillaTribune aan een zandbeeld van de gorilla.

 

Achtergrond:
Maxim is afgestudeerd aan de TU Delft in Bouwkunde/Architectuur.
Sinds 2005 is hij als zelfstandige werkzaam als fulltime zand- en ijscarver. Naast het maken van sculpturen is hij ook nauw betrokken bij de organisatie van (zandsculptuur-) evenementen voor zowel het ontwerp als de uitvoering ervan. Het mooie aan dit werk vindt hij dat (zand)carven op vele plekken in de wereld gebeurt, dus niet alleen binnen de landsgrenzen! Wat is er nu mooier dan de wereld te bekijken en tegelijkertijd je werk (wat nog steeds voelt als hobby) te mogen uitvoeren?
Zo kom je op hele bijzondere plaatsen… zoals GaiaZOO!

Gezien zijn opleiding als architect is hij specialist geworden op het gebied van architectuur in zand. Ook zijn passie voor kalligrafie (lettering) kan soms mooi in zand worden gebruikt. Elk sculptuur is uniek. Qua locatie, qua opdracht en qua ontwerp. Nooit maakt hij tweemaal hetzelfde, waardoor het lastig is om een keuze te maken waar hij het meest trots op is. Daarom kiest Maxim altijd voor het laatste sculptuur dat hij gemaakt heeft, dus de gorilla in GaiaZOO!

 

Maxim Gazendam

Engelbertse (Groningen) Anique Kuizenga werkt aan het berberapensculptuur.

Anique is afgestuurd in 1999 in de richting Illustratie aan Minerva Kunst Academie te Groningen. Sindsdien is ze een fulltime carver in verscheidende materialen variërend van zand, ijs, sneeuw, styrofoam, pompoenen en ze heeft in het verleden zelfs het wereldrecord kaas-sculpturen gevestigd.

Daarnaast is ze ontwerper en artistiek leider voor het Nederlands ijsculpturenfestival en het ijssculpturenfestival tijdens de winteropening van het Duitse pretpark Europaparc.

In 2021 was ze jurylid van het SBS 6 programma
De IJsmeesters.

 

Toen Anique hoorde over de zandsculpturen in GaiaZOO en dat ze er deel van uit mocht maken, was ze super blij aangezien het carven van dieren, naast mensen, haar voorkeur heeft.

 

Het meest trots is ze waarschijnlijk op het sculptuur dat ze een aantal jaren geleden heeft gemaakt ter ere van Diane Fossey. De opdracht was om een sculptuur te maken van een superheld. Anique koos voor Diane Fossey, die zich 20 jaar inzette voor de studie en conservatie van de gorilla’s in Rwanda. Diane probeerde de stroperij en het wildlife tourisme tegen te werken. Ze heeft veel voor het voorbestaan van de berggorilla betekend. Helaas moest ze het met haar eigen leven bekopen.

 

Anique Kuizenga

Amsterdamse Lotte Koster werkt in het gebied Rainforest Congo aan een zandbeeld van de bergbongo.

Sculpturist, actief sinds 2006

 

Het liefst maakt zij
mensen en rotsen.
Collega’s en het
reizen voor het werk 

Lotte Koster .com

Rotterdamse Ludo Roders werkt aan het zandsculptuur bij limburgHUIS.

 

Achtergrond:
Ludo studeerde af aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam in schilderen en grafiek. Kort daarna kwam ze in aanraking met zand, sneeuw en ijs, waarvoor ze nu veelvuldig over de hele wereld reist om deel te nemen aan festivals en competities.

Als Ludo in Nederland is, is ze te vinden in haar studio of op de tennisbaan waar ze sinds kort ook het baanonderhoud doet van 3 tennisbanen.
Gravel lijkt heel erg op zand!

 


Een symbiose van realiteit en dromen zorgt ervoor dat haar sculpturen vaak een magische en poëtische sfeer uitademen die ook terug te vinden is in haar schilderijen. Dat is kenmerkend voor haar stijl.
Op het moment is zij het meest trots op haar werken bij het Stadsstrand in Vlaardingen. In de coronatijd, toen alle zandfestivals gecanceld werden, miste zij het zand zo ontzettend dat ze dichtbij huis haar eigen zandsculptuur heeft gecreëerd: Maaszinnig!

 

Ludo Roders .nl 

Amsterdamse Helena Bangert werkt aan het leeuwensculptuur.

Denk eens aan al die tot één blok samengestampte zandkorreltjes… Ik hak en snij erin, schep er iets van weg en soms modder ik er een beetje aan. Zo blijft het dus ook ècht lang staan. Eerst kijken hoe het zand hier is, veel of weinig klei, fijn of toch wat steentjes. Waar staat de zon en waar staan de mensen. Ik begin gewoon, bedenk wat maar mijn handen volgen al snel wat ik zie gebeuren; er ontstaat wat!

Het verwondert mij, elke keer weer. Ik maak een kop van zand, maar opeens kijkt het ook naar mij en ook naar jou, dat maakt het compleet. Zo’n zandsculptuur is een tijdelijk wereldje dat ontstaat en weer uiteen zal vallen tot zandkorreltjes die je dan weer kan samenstampen.

Net na mijn studie aan de Rietveld Kunstacademie werd ik gevraagd wat beelden te maken voor een expositie in een bejaardenhuis voor oud-zeelieden in Egmond aan Zee. Door het omringende duinengebied ontstond het idee om zand te gebruiken als medium. Ik maakte in die periode al beelden die ontstonden op specifieke plekken en die tijdelijk van aard waren. Het maken van zandsculpturen bleek een super match en vanaf 2004 werd ik een echte pro. Iets later volgde ook het maken van sneeuw en ijssculpturen.

Ik heb in vele landen mogen werken: Zuid Korea, China, U.S, Hawaï, Canada, Qatar, Rusland, Singapore, Japan, Denemarken, Italië, Turkije, Zwitserland, Duitsland en nauurlijk Nederland en België voor zand. Maar ook voor ijs. Zo was ik 3 jaar geleden nog in een ijshotel in het noorden van Noorwegen. Dat hele hotel is van sneeuw!

Het leukste is om iets te maken wat tot leven kan komen, mens of dier uit de natuurlijke wereld of de ingebeelde wereld. Dat ik overal in de
wereld kan en mag werken. 

Helena Bangert.com

Brabander (Waalre) Joris Kivits is sinds 2006 actief als zandkunstenaar. Joris werkt aan het zandsculptuur op het Limburgse erf.

Na zijn studie Reclame- Presentatie- en Communicatietechnieken aan het St Lucas College in Boxtel is Joris naast fotografie en grafisch ontwerp, vooral in de filmindustrie aan het werk geweest. Na 14 jaar heeft hij de overstap gemaakt naar het maken van zandsculpturen. Ondertussen verdient hij daar al een kleine 15 jaar zijn brood mee. Buiten het vervaardigen van zandsculpturen organiseert hij dit soort evenementen.

Joris is een ‘allrounder’: hij kan alles een beetje maar blinkt op geen vlakken uit, aldus Joris. Wel kan hij zeggen dat hij graag conceptueel werkt en dat hij het een uitdaging vindt om een bepaalde gelaagdheid in zijn sculpturen probeert te intrigeren. Dat is zowel letterlijk als in de diepgang van het thema. Joris heeft ooit een sculptuur met de titel ‘Amen’ gemaakt. Dit sculptuur was een verbeelding van zijn persoonlijke visie en mening over hoe het Katholicisme het volk onderdrukte in de middeleeuwen.

 

Joris Kivits

Limburgers (Eijsden)  Roger Geraedts, is de spil van zandsculpturenfestival ZOO van ZAND en heeft dit evenement vormgegeven en vanaf de grond mee opgebouwd.

Roger is afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht als docent beeldende kunst en vormgeving. Sinds 2006 is hij als zelfstandig ondernemer actief met het maken van sculpturen in allerlei materialen, in het bijzonder zand. Roger heeft al vele zandsculptuur-evenementen mogen organiseren, ontwerpen en uitvoeren. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd om vormstukken te ‘shapen’ voor decors van pretparken, musea, en dergelijke.

Roger heeft de afgelopen jaren regelmatig een mooi object voor GaiaZOO mogen maken en is zeer verheugd dat hij samen met zijn team dit bijzondere evenement mag realiseren in deze prachtige omgeving.

Roger heeft veel ervaring met zandarchitectuur en strakke vormen zoals logo’s, maar probeert nu ook steeds beter te worden in het maken van dieren en mensen.

 

“Het meest trots was ik op de derde plek in het Nederlands kampioenschap 2007 toen ik nog maar een groentje was in het zand. Nu vind ik het vooral heel gaaf dat ik ZOO van ZAND mag realiseren en het kan delen met mijn vriendin Veronique en onze drie dochters Kiki, Lot en Juul”, aldus Roger

 

Roger Geraedts

Als je dan zo de beschrijvingen leest bij de kunstenaars hierboven dan groeit de nieuwsgierigheid wel… ik ben echt reuzebenieuwd naar het resultaat van hun werk en volgende week om deze tijd heb ik er nog niks van gezien want dan zijn we nog onderweg… maar later op de dag zal dat al anders zijn en hopelijk kan ik dat ’s avonds al met jullie delen want ik ben van plan de laptop mee te nemen naar het hotel zoals ik dat in Pairi Daiza een paar weken terug ook al deed….
Kortom… wordt vervolgd…..

Heb én hou het goed  


14 reacties op ‘Nog 7 nachtjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.