1000 Vragen aan Jezelf #97

 

Bij Satur9 kwam ik het tegen..

St@@rtje startte met mij

Ik startte 5 oktober 2020 HIER
&
2 juni 2021 startte Vonnie ook

& 27 juni 2022 startte Cincia HIER

* Antwoorden kunnen (mede) beïnvloed zijn door de oorlog in Oekraïne – dag 166

Deel #97 kent de volgende 10 vragen:

 

961. Wanneer voelde je je overdresssed?
– – –  In mijn lagere schooltijd kwam jaarlijks de schoolfotograaf langs. Dan kwam de zondagse jurk uit de kast inclusief de door mij tot op het bot verafschuwde grijze jeukmailloot. Ik werd dan vroeger uit het bed geplukt en gewassen… vooral de haren dus… die werden dan in rollers gedraaid waarna ik onder de droogkap werd gezet. Daarna werd dat dan uitgekamd, enigszins zoveel mogelijk getoupeerd en met veel lak opgekamd.
Mijn haar was/is dik en zwaar dus krullen kreeg mijn moeder er niet in, wat ze ook probeerde, ik hoor haar getier nóg! De rillingen lopen acuut weer over mijn lijf bij deze herinnering, zowel als het om die schoolfotograaf gaat, als om de kledingacties uit die tijd. Dat ik me toentertijd dus al voornam dat ‘later’ bij mijn kinderen niet te doen snappen jullie dus vast wel. 

962. Wat is je favoriete tv-koppel?
– – –  Niels van der Laan & Jeroen Woe van vanderlaandenwoe

963. Heb je ooit in een kasteel geslapen?
– – –  Nee.

964. Waarvoor schaam je je?
– – – Niets

965. Verstuur je verjaardagskaarten?
– – –  Ja

966.  Aan welke ongeschreven regel houd je je altijd? 
– – –  (zuchtttt gáán weer weer…. nog een paar weken, deze lange stok, dus nog even doorzetten Ko, domme vragen als deze behoren binnenkort ook tot de verleden tijd). Ongeschreven=onbestaand! Niet dan? Ja toch!
Dus al zou ik me daaraan willen houden zou ik niet weten hoe, jij wel?

967.  Wanneer heb je voor het laatst een wandeltocht gemaakt?
– – –  Gisteren

968. Kun je meer tijd vrijmaken voor dingen waar je blij van wordt?
– – – Het lukte mij tot dusver niet om meer uren in 1 dag te stoppen dus nee.

969. Welke klassiekers heb je gelezen?
– – –  Klassiekers volgens wie? In de jaren 70-80-90-00-10 verslond ik alles dat in zwart op wit stond dat ik in de handen kreeg  in tal van genres behalve dan de dokters-streek-& kasteelromannetjes, dus er zullen vast tussen gezeten hebben die in de één of de andere ‘klassieker- lijst’ staan. Echter, welke wel / niet… geen idee meer, dat herinner ik me niet meer.

970. Om wie zou je naar de reünie van je lagere school gaan??
– – – Niemand. Ik zou wel gaan -als dat nog kon- om het gebouw, dat ik toen al heel mooi vond. Ik weet nog dat ik delen ervan vaak tekende. Helaas is het al decennia geleden gesloopt.

 

Heb én hou het goed  

 

 

46 gedachten over “1000 Vragen aan Jezelf #97

Voeg uw reactie toe

 1. Lang geleden, ik was nog een schone jongeling met dik donker haar en dunne leden, was ik met vakantie in zuid-Frankrijk en verliefd op een Nederlandse studente psychologie uit Nijmegen. In een poging haar de mijne te maken bracht ik de dagen naast haar op het strand door (samen, helaas, mede in het gezelschap van twee van haar vriendinnen.) Alle drie de meisjes sleepten een grote tas met zich mee, gevuld met keukenmeiden-, dokters- en kasteelromans. Honderden en die werden allemaal gelezen. Ook ik, wat moest ik anders, heb me toen in het genre gestort en ik moet zeggen, na een stuk of zes had ik de smaak te pakken en met toenemende bewondering me verbaasd over de inventiviteit van de auteurs om van een in beton gegoten concept telkens toch weer een nieuw verhaaltje te bakken. Vakwerk! Ik meen het echt als ik zeg dat ik de kasteelroman nog steeds een warm hart toedraag. (Met dat meisje is het overigens niks geworden.)

  Geliked door 2 people

  1. ik heb er ooit wel eens iets van geprobeerd te lezen maar kreeg er geen van uit… dapper dat het jou wel lukte dan… enne nee dat het niet lukte is niet jammer achteraf, als je toch kijkt wat je ervoor terug kreeg!

   Geliked door 1 persoon

 2. De grijze jeuk maillot, VRESELIJK! Daar had ik toch een hekel aan. Ook de krulspelden werden gebruikt voor de staartjes met pijpekrullen. Nee, dat doe je later je kind niet aan. Maar ja, zo was het vroeger. Gelukkig mogen we al lange tijd zelf bepalen, hoe we er bij willen lopen. 😉

  Geliked door 2 people

  1. Mogge Karel

   Nee … ik heb superweinig foto’s van mezelf, sowieso, die werden niet of nauwelijks gemaakt en dat wat er was werd later vernietigd door haar

   Dank je wel, jij ook mak an

   Geliked door 1 persoon

 3. 962. Die twee heb ik nooit gezien 📺😇 Jij de mijne waarschijnlijk niet

  966. Op ons net vind ik o.a. “Ongeschreven regels zijn door de jaren heen door iedereen overgenomen, zonder dat iemand ze echt heeft bedacht of heeft opgeschreven. Het zijn gewoontes die je uitvoert zonder dat iemand het zegt. Het is een omgangsvorm die ons sociale leven rijker maakt voor jou en andere om je heen.” Zo heb ik hem opgepakt.
  Ze gelden meestal in een groep of organisatie. Zo laat je bijvoorbeeld bij de NS eerst mensen uitstappen voor je instapt. Dat staat nergens, maar dat doe je wel ( op wat onnadenkenden na; dan haal ik wanhopig 😞 mijn schouders en wenkbrauwen op) een ongeschreven regel is ook dat je je rotzooi niet op straat gooit. Helaas geldt dat voor steeds minder groepen. 😢 😿 😢

  961. Wat vreselijk dat je moeder zo op een vreselijk verkeerde gestresste manier haar best deed. Dat deed mijn moeder niet. We deden volgens mij niets extra’s, behalve haren kammen en een nette jurk aan. Die maillots: vreselijk. Ik ken ze niet van het jeuken, wel van het vallen en de hoge kosten. Die dingen kosten toen fl10,00! Als ik viel en huilde, vroeg mijn moeder of mijn maillot nog heel was. Ja, snikte ik dan, maar mijn been niet. Dat heelt wel weer, zei ze dan liefdevol, die maillot niet. Als ik jouw verhaal lees, realiseer ik me hoe goed ik het had thuis. (Al was het niet allemaal pais en vree)

  970. Tja die gebouwen. Ze zijn soms zo mooi. Mijn scholen waren dat niet. Allemaal nieuwbouw zonder kraak of smaak. Die reden valt af. Dat vond ik zo leuk aan Riet(epietz)In een museum geniet ze meer van het gebouw dan van de kunst 🖼. Het kunstmuseum is dan ook prachtig! Ons Drents Museum is dat ook. Ik geniet altijd van de mooie tegels, trappen enzovoort in het oude deel.

  Ook leuk positief nieuws: mijn schoolvriendin ( jaja vanaf klas 1 van de lagere school) woont in Spanje en bekommert zich daar om de zwerfkatten. Ze zorgt met een groep dat de katten gesteriliseerd en gecastreerd worden, te eten krijgen ( ze is gecertificeerd voedsel geefster) en sommigen katten komen ook bij haar in 🏠. Kat Eddy was echter verdwenen. Hij kwam niet meer. Hij was al bejaard en had geen tanden meer. Ze ging er vanuit dat hij een plekje had gezocht en overleden was. Tot gister! Na 10 dagen kwam hij gewoon terug. Nier verwaarloosd of uitgehongerd . 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ 🐈 🐈 🐈

  Fijne dag! Als je naar het DM gaat, veel plezier.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kom zo wel bij je nog

   Heb je nog nooit ‘even tot hier’ gezien dan? (even op tjoeppie kijken dan)

   Ja dat soort regeltjes ken ik wel natuurlijk, afval gooi ik nooit op straat, uiteraard niet

   ach ja mijn moeder… biologisch was ze het, dat was in haar opinie al meer dan ze wilde

   DM, ga ik nog heen, volgende week hoop ik… als mijn lijf het toelaat

   Oh wow dat is mooi. perfecte afsluiter 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Een foto maken wás vroeger natuurlijk wel bijzonder en daar wilde men dan wel werk van maken. Ik kan me niet herinneren at ik er speciale kleding voor aankreeg waarschijnlijk niet want er was toch geen geld om de foto’s te kopen, ik heb er slechts één en daar zit ik op met een jongere broer en een oudere zus die op dezelfde school zaten. Die éne foto heb ik pas sinds de andere twee overleden zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat is ook zo

   in jouw tijd was het nog ‘erger’ dan in mijn tijd denk ik

   Ik weet nog (uit de verhalen) dat mijn oom ervoor gezorgd heeft dat er een ‘baby-statie-foto’ van mij gemaakt werd omdat hij die zelf wilde hebben … mijn lievelingsoom die later ook mijn getuige was …

   Like

      1. ja precies… ik weet er niet veel van want -zeer tot mijn spijt- iedereen weigerde te praten over die tijd ongeacht het onderwerp maar heeeeeel soms wilde mijn oma nog wel eens iets loslaten … en ik herinner me alleen maar 1 foto van mijn grootouders achter de toonbank van hun winkel en daar had ik altijd vragen over natuurlijk

       Like

        1. ik weet van de oorlog dan weer wel veel af, doordat ik me er zelf heel erg in heb verdiept, nog steeds doe … volgend jaar ga ik naar Polen oa. maar niet zelf meegemaakt zoals je weet

         Like

          1. is niet erg toch.. gelukkig is het geen kwestie van moeten maar mogen … ik heb het juist wel, ik ben heel nieuwsgierig, mede door de acties van mijn grootvader waarvan ik dan weer wel op de hoogte ben

           Like

          2. Ach, veel verhalen zijn door “het geheugen” toch wat gekleurd. Soms ten goed soms ten kwade. Ik herinner me dat de verhalen van mijn vader steeds meer Pietje Bel verhalen werden. Over angsten werd nooit gesproken en gelukkig vergeten we ook best wel snel.

           Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: