In het volle zicht verborgen

Burgers Zoo is met een nieuwe serie gestart en deze keer in het onderwerp “Camouflage”. Imiddels zijn er 3 berichten gepubliceerd.

 

1) 5 januari: Countershading 
Bezoekers die ons park binnenkomen door de toegangspoort zien meteen de eerste dieren van de dag: zwartvoetpinguïns! Zo onhandig en houterig als deze bijzondere vogels zich op het land voortbewegen, des te sierlijker en soepeler schieten ze al zwemmend door het water. Opvallend is de zwart-witte tekening van hun verenkleed. Wanneer we daar wat nauwkeuriger naar kijken, valt al snel op dat de pinguïn aan de voorzijde hoofdzakelijk wit van kleur is en aan de achterzijde hoofdzakelijk zwart. En dat heeft een goede reden!
LEES VERDER

 

2) 12 januari: Opgaan in de omgeving – Oceaan
Een treffend voorbeeld vormen de bakerhaaien (ook wel wobbegongs genoemd) in de Ocean. In het wild liggen deze haaien vaak lange tijd stil op de bodem van de oceaan of op een plekje in het koraalrif te wachten totdat een nietsvermoedende vis net iets te dichtbij komt. Razendsnel schieten ze dan naar voren op de vis af, om deze met wijd opengesperde bek naar binnen te slokken. In de Ocean leven de bakerhaaien in de lagune. Doordat de gevlekt bruine kleur van deze kraakbeenvissen volledig wegvalt tegen de achtergrond van het koraalrif hebben ze een perfecte schutkleur. De grillige lichaamsvorm draagt hier verder ook nog aan bij: hierdoor is het lastig te ontdekken waar de haai begint en het koraalrif eindigt en vice versa.
LEES VERDER

 

3) 19 januari:Opgaan in de omgeving – Jungle

Op het eerste gezicht lijken tijgers enorm op te vallen met hun strepenpatroon. Toch blijkt dit een ideale schutkleur te zijn wanneer ze door het hoge gras een prooi besluipen. Juist het strepenpatroon maakt dat ze opgaan in de omgeving en minder goed zichtbaar zijn. Daarnaast kunnen veel prooidieren van de tijger, zoals bijvoorbeeld herten, de kleur oranje niet waarnemen. Het zou kunnen zijn dat deze kleur hierdoor een extra camouflerende werking heeft, waar de tijger voordeel bij heeft.
LEES VERDER

 

 

Heb én hou het goed  

18 gedachten over “In het volle zicht verborgen

Voeg uw reactie toe

     1. ja echt wel , maar was totaal gevoel voor dag en nacht kwijt
      nu na wat medicatie , voel ik me al een stuk fijner , vooral niet zo vreselijk hoesten , wat wordt je daar moe van zeg pppfffftt

      Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: