Zwijmelen Op Zaterdag #542

Doe je óók mee met deze Blog-Muziek-Uitdaging op zaterdag van Tasja?

Eerder deze maand -op de 8e om precies te zijn- overleed de op 9 september 1935 te Tel Aviv, ( Israël) geboren, Topol op 87-jarige leeftijd. Onder de naam Topol verwierf hij bekendheid maar zijn volledige naam was Chaïm Topol. Hij was een van de internationaal bekendste Israëlische acteurs. (hij speelde ook in James Bond “For your eyes only” in 1981)

Wanneer het precies was herinner ik me niet maar wel waar ik was. Bij mijn lievelingsoom & -tante in de woonkamer op de grond voor de open haard bij de televisie. Als enige in het dorp hadden zij een kleurentelevisie en op zeker moment tijdens een logeerpartij kwam de film “Anatevka” erop. Zo indrukwekkend, (ik zag ‘m naderhand al tig keer) Later realiseerde ik me dat daar mijn liefde voor de musical geboren moest zijn.

Anatevka staat in mijn top-5 musicals en de heren die de rol van “Tevje” op zich namen deden het prima, maar konden (mi) Topol niet evenaren. Geeft ook niks, iedereen is uniek immers en zo’n grote televisiester van de andere kant van de wereld nooit ontmoeten was een (terechte) aanname.

Maar goed…terug naar waarmee hij me dan zo raakte in mijn kindertijd. Ik zal iets plaatsen dat iedereen wel zal herkennen, de melodie ongetwijfeld.

 

 

Wil je meer over hem lezen – – -> Klik HIER
Wil je meer over hem horen, kijk dan:

 

 

Fijn zwijmel-weekend iedereen!

 

Heb én hou het goed  


32 reacties op ‘Zwijmelen Op Zaterdag #542

 1. Geweldig, zo mooi, ook thuis draaide mijn moeder de lp stuk, we kende elk lied en huilde en zongen mee. Ook met Lex Goudsmit in de Nederlandse versie. Prachtig. Ineens stond ik weer in onze kleine voorkamer van 3 bij 4, lieve herinneringen. xxx liefs

  Geliked door 1 persoon

      1. Nee klopt… ja dit duurt helaas een aantal dagen… hij heeft medicatie meegekregen voor 10 dagen en die zijn nog niet om hè… zijn Addison speelt een grote rol mee in de duur van het herstel

       Like

 2. Ja dit herken ik wel, en dan denk ik meteen aan Lex Goudsmit die Tevje in Anatevka speelde. Prachtige muziek in welke taal dan ook. Ik kende de naam Chaim Topol wel, maar nietwat hij nog meer gedaan heeft. Mooie Zwijmel😊 Fijn weekend gewenst en hopelijk klaart het wat op.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als musical fan kan ik hier enorm van genieten. Ik ken natuurlijk de uitvoering van Lex Goudsmit maar zo leuk om deze uitvoering te horen. Ik kende het niet maar heb enorm genoten.

  Dankjewel!

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

 4. Zijn naam zegt me eigenlijk niets, maar de stukken die je gelinkt hebt natuurlijk wel. Er zijn maar weinig musical nummers die mij kunnen bekoren maar deze 2 doen dat dan toch. Ik houd van die donkerbruine stemmen, en die van Lex Goudsmid was zelfs nóg donkerder. Daardoor is dat eerste nummer voor mij wel erg aan Lex Goudsmid verbonden, de man had ook zulke leuke pretoogjes. .

  Geliked door 1 persoon

  1. 🙂 Ja dat klopt ook, dat had Topol ook hoor, komt in de film ook mooi in beeld. En wat ‘bruinere’ stemmen betreft… een aantal nummers uit deze musical is ook uitgevoerd door Iwan Rebroff … over donkerbruin gesproken.

   Like

 5. Heel bekende liedjes, ben hier niet echt een fan van…
  Zou waarschijnlijk anders zijn als ik de uitvoering live zou zien…
  Vind het nu te zwaar, en vrij druk……

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja klopt…. . geeft ook niks toch, ieder zijn smaak

   Ik denk dat je het verhaal moet kennen en weten waar precies in et verhaal deze muziek hoort… dan zou je het snappen en de zwaarte/druk niet zo ervsren

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.