E.S.F.-bijzonderheden

Bijzonderheden

In 2019 won Nederland dus in 2020 mocht Nederland het organiseren, uiteindelijk werd Rotterdam Ahoy de gekozen locatie. Toen kwam Corona en deze pandemie zorgde ervoor dat het hele gebeuren niet doorging.
Na lang beraad besloot de organisatie dat Rotterdam – Ahoy de locatie van Eurovisie Song Festival 2021 zou mogen zijn.. dat het songfestival wél door zou gaan maar in aangepaste versie omdat Corona nog steeds regeerde… en dat alle deelnemers van 2020 zouden mogen, indien gewenst, deelnemen. Echter niet met het nummer dat zij zouden gebruiken in 2020. Er werden dus nieuwe nummers gecomponeerd voor het Eurovisie Song Festival in mei 2021.

  • Corry Brokken en Sandra Reemer zijn ieder drie keer voor Nederland uitgekomen en zijn daarmee recordhouder.
  • Het allereerste songfestivalliedje ooit was een Nederlandse inzending. Jetty Paerl opende namelijk namens Nederland het allereerste songfestival in 1956 met haar liedje De vogels van Holland. De resultaten van het songfestival van 1956 zijn overigens nooit bekendgemaakt.
  • Anneke Grönloh was in 1964 namens Nederland de eerste Aziatische deelnemer die op het songfestival aantrad.
  • Milly Scott was in 1966 namens Nederland de eerste zwarte deelnemer die op het songfestival aantrad.
  • Corry Brokken is de enige artiest die op het songfestival de eerste en de laatste plaats wist te behalen, in respectievelijk 1957 en 1958.
  • In 1970 had Nederland de meidengroep Hearts of Soul afgevaardigd, maar omdat het songfestivalreglement nog niet voorzag in optredende groepen, werd de groepsnaam voor het festival tijdelijk veranderd in “Patricia en The Hearts of Soul”.
  • In totaal heeft Nederland zes keer het songfestival geopend. Naast het eerste songfestival in 1956 gebeurde dat ook in 1965196719701975 en 2001.
  • In 2000 werd de rechtstreekse uitzending van het Eurovisiesongfestival in Nederland afgebroken voor de berichtgeving rondom de Vuurwerkramp in Enschede. De televoting kon hierdoor niet plaatsvinden, waardoor de Nederlandse punten gegeven moesten worden door een vakjury. Het jaar daarop, vlak voor de editie van 2001, werd de show alsnog integraal uitgezonden.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Marcel Bezençon Awards

Sinds 2002 worden jaarlijks de Marcel Bezençon Awards uitgereikt.
Deze prijzen zijn vernoemd naar de bedenker van het Eurovisiesongfestival.
Nederland wist tot nog toe vier van deze Awards te winnen.

Jaar Artiest Lied Prijs
2003 Esther Hart One more night Artistic Award
2014 The Common Linnets Calm after the storm Artistic Award
Composer Award
2019 Duncan Laurence Arcade Press Award