Hyena’s

Update 29-12-’23 Kipenzi in Beekse Bergen bevallen van 2 jongen

Na de Olifanten, ~ , IJsberen, ~ ,  NeushoornsOkapi’s.  ~ Giraffen ~ Gorilla’sNijlpaarden ~ Orang Oetans ~ Tijgers ~ Tapirs ~ Chimpansee/Bonobo’s ~ Luiaards ~

Pagina nr. 13 per 28 mei 2023 maak ik voor de Hyena

Er zijn er nog maar 4 soorten:
Gevlekte hyenaBruine hyenaGestreepte hyena – Aardwolf

De gevlekte hyena (Crocuta crocuta)

De gevlekte hyena is de grootste, agressiefste en luidruchtigste hyenasoort. Het dier komt het meest voor in grote delen ten zuiden van de Sahara in Afrika. De gevlekte hyena is sterk gebouwd en heeft een middellange, borstelige staart. Ze hebben een brede kop en de oren zijn kort. De vacht is kort en bruingrijs van kleur. De hyena’s die ouder zijn hebben een lichtere vacht dan de jongere hyena’s. Het onderste gedeelte van het lichaam is zwart. De staart heeft een zwarte punt en de snuit is donkerbruin. Ze kunnen een snelheid van wel zestig km per uur halen. Gevlekte hyena’s leven in groepen, die clans worden genoemd.

De bruine hyena (Hyaena brunnea)

De bruine hyena heeft een donkerbruine/zwarte vacht met een lichtgele kraag om de hals. Er lopen witte horizontale strepen over de poten en zijn staart is donker. De losse en ruige vacht kan bij vechtpartijen worden opgezet, waardoor hij breder en groter lijkt. Ze wegen tussen de 34 en zeventig kilo.

De gestreepte hyena (Hyaena hyaena)

De gestreepte hyena heeft een geel-grijze vacht met verticale zwarte strepen over zijn hele lichaam. Net zoals de bruine hyena kunnen ze hun vacht opzetten als ze zich bedreigd voelen en zien ze er zo 38% groter en breder uit! De keel, staartpunt en de snuit zijn zwart. De gestreepte hyena komt voornamelijk voor in Noord-Afrika, Noordoost-Afrika, het Midden-Oosten en in India. Anders dan de gevlekte hyena, leeft de gestreepte hyena meestal alleen.

De aardwolf (Proteles cristatus)

De aardwolf komt voor in het zuiden en noord-oosten van Afrika. De aardwolf is in veel opzichten anders dan de andere hyenasoorten en wordt dan ook vaak gezien als het buitenbeentje van de hyena-familie. De aardwolf is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan andere hyena’s en heeft ook maar een gewicht tussen de acht en veertien kilo! Daarnaast eten ze geen aas en vlees, maar termieten. Hij kan in één nacht wel 300.000 termieten op!

 

~~~Dit is dus ook een ‘wordt vervolgdje’ want zoals bij veel dieren is ook hier de info amper te vinden, laat staan de correcte versies want parken staan nou eenmaal niet te springen van enthousiasme als je vraagt of ze je lijstje willen controleren, corrigeren en aanvullen indien nodig. Mochten jullie mijn informatie dus kunnen aanvullen en/of corrigeren? Graag!!!

 

ZieZoo – Volkel

4 dieren in juli 2018

Gevlekte //
Gestreepte // V = onbekend

 

Dierenpark – Amersfoort

2 dieren in april ’23

M=Balai ?-?-? ??-??-2012 (Zoo Osnabrück)
F-Osaghie ?-?-? ??-??-2011 (Bussolengo-Verona (Parco Natura Viva)

 

Blijdorp – Rotterdam:
4 dieren in mei 2023

Gevlekte Hyena

M=Karoi ??-??-?? Singapore: ?-?-?
V=Kaidi ??-??-?? Beekse Bergen ?-?-?
tweeling-a van 9 mei 2023
tweeling-b van 9 mei 2023

 

 

Beekse Bergen – Hilvarenbeek:
2 groepen –
Groep 1 tegenover leeuwen / okapi
Groep 2 tegenover Afrikaanse Wilde Honden

M=Basu Osaghie & Balai 09-06-2016 (DPA)
F=Kipenzi ?_? ??-??-????
M=Dhakiya Kipenzi & Basu ??-september-2022
M=Dayo Kipenzi & Basu ??-september-2022
2 jongen… Kipenzi & Basu 29-12-2023