Okapis in Nederland

per 29 maart 2023 in Nederland: 7 dieren
UPDATE 29 maart 2023 vertrek Kisala uit Blijdorp naar Antwerpen

Okapi’s Blijdorp:
V
Mayala21-11-2021

 

M
Ngwani20-12-2012
V
M’Buti23-06-2013
 
Zie Stamboeklijst Rotterdam > > > HIER

 

UPDATE 29-03-2022 geboorte Dex 25.3.22. in SP Beekse Bergen Hilvarenbeek

Okapi’s Beekse Bergen:
M
Zukuma18-02-2007
M
Dex25-03-2022
V
Abeni25-08-2014
V
Neyla08-04-2017
Zie stamboeklijst > > > HIER

Een bijzonder mooi en uniek dier is al enige tijd zwaar bedreigd met uitsterven… slechts 2 dierenparken in ons land hebben ze in hun collectie en werken mee aan het beschermen van deze diersoort en werken tevens mee aan het behoud ervan in het fokprogramma van EEP dat in handen is van Zoo Antwerpen.

Mijn 2e thuis huisvest ze helaas (nog) niet dus ik moet er wel een eindje voor tuffen als ik ze wil zien maar ja dat vind ik gelukkig helemaal niet erg.
Ik heb de keus tussen of Blijdorp (zie hier) of Beekse Bergen (zie hier).
In beide gevallen is het 2,5 uur tuffen (enkele reis), in beide gevallen is het park dusdanig groot dat je wel de tijd moet nemen omdat je anders veel mist. Van het ene park heb ik een abonnement, van het andere niet, maar het abonnement op het ene levert me wel korting op het andere op, niet dat ik daar gebruik van maak want de corona-ellende is al groot genoeg immers, maar dat terzijde, daarover wilde ik niet bloggen.

Ik wilde bloggen over dit mooie elegante dier, dat zo zeldzaam is, zo kostbaar ook en waarvan er nog maar zo weinig zijn. Guus (zie hierboven), uit 2020, was het 14e kalf dat in 1 jaar tijd wereldwijd geboren werd in dierenparken. Sléchts het 14!!!

In mijn zoektocht naar info, die meerdere dagen bestreek, vond ik een facebook-groep over deze diersoort in dierenparken in en buiten Nederland: https://www.facebook.com/OkapisBinnenEnBuitenNederland

Ik focuste me op de dieren in Nederland en het was ‘ff’ zoeken en mailen met een aantal dierenparken om navraag te doen of de info die ik vond ook daadwerkelijk correct was want a) dat wil ik zelf graag weten en b) wil ik graag correctie info publiceren natuurlijk.

Het Okapi Conservation Project (OCP) is opgericht in 1987 en heeft als doel het tropische regenwoud te beschermen waar de okapi leeft. Ook hoopt men de cultuur van de lokale bevolking, de Mbuti pygmeeën, te beschermen. Het OCP heeft in 1992 een wildlife reservaat opgericht van 13,700 km2 in Ituri Forest in het Noordoosten van Democratische Republiek Congo. Dit is het enige land waar de Okapi in het wild voorkomt. In 1996 is dit gebied zelfs uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het OCP gebruikt zowel internationale medewerkers als lokale medewerkers. Zij werken allen aan een goed gemanaged en duurzaam reservaat, waarbij de lokale bevolking wordt onderhouden door werk in het reservaat. Zij gebruiken hier verschillende programma’s voor zoals trainingen voor personeel en het aanleggen van infra- structuur. Denk hierbij aan huizen voor medewerkers, scholen, communicatie- systemen, voedsel en materialen voor patrouilles. Verder wordt er gezorgd voor schone en veilige drinkwaterbronnen, gezondheidszorg voor medewerkers, familie en de overige lokale bevolking. Ook wordt er veel aandacht besteed aan duurzame landbouw, waardoor het wildlife samen kan leven met de mensen.
Er wordt een groep okapi’s gehouden voor gedragsstudies en fok. Ook worden zieke dieren en wezen opgevangen. Door het beschermen van dit natuurgebied worden ook de overige dieren en planten in het gebied beschermd. Er zijn in het gebied namelijk ook olifanten, luipaarden, chimpansees en andere apen, krokodillen en nog veel meer dieren, waaronder veel vogel- en insectensoorten te vinden.

Kortom…alle reden dus om aandacht te hebben voor deze onbetaalbare creaturen en de planeet waarop ook zij een plek mogen hebben, waarop zij minsten zoveel recht hebben als wij, de mens, alleen kunnen zij niet voor zichzelf opkomen, daar hebben ze ons voor nodig, heel hard nodig!!

Wil jij ook iets doen? Kijk dan eens HIER en/of

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: