Vooral doorrrrgaan

De misère enkele 100-en km’s naar het oosten is nog steeds volop aan de gang en al hoe verschrikkelijk, onverwoordbaar zelfs, ook… Je kunt toch naast medeleven en andere emoties ook niets anders dan groeiende bewondering ontwaren voor al die mensen die maar moed blijven houden en doorgaan. Doorgaan met zich verzetten tegen de onderdrukker, doorgaan met pogen te overleven en hen om hen heen te helpen ongeacht wat dat kost, vooral hen die van hen afhankelijk zijn. Wezens die (helaas) ook maar al te gemakkelijk ‘achtergelaten’ worden omdat hun stem te gemakkelijk ongehoord/genegeerd kan worden.

(((Dit filmpje toont beelden van -en vertelt over- een transport van geredde dieren uit Oekraïne. Diverse instanties werkten samen onder leiding van Natalia Popova op initiatief van  Stg. Leeuw om leeuwen, tijgers, zangvogels, poolvossen, katten en honden etc te redden. Zo werd vermeden dat er vele uren verspild zouden worden aan oneindige procedures, papierwerk voor logisties, grens- & dierentuinafvaltransporten en wat al niet meer zij. Hartelijke dank dus aan die instanties en ook de grenswacht van Korczowa! die toestemming verleende om daar te filmen en een veterinaire inspectie uit te voeren. Leeuwen en tijgers bevonden zich in een toevluchtsoord bij de Lwadziś Foundation en daar kwam het transport gelukkig veilig aan en konden we daarna de reis voortzetten.
Met tal van vragen over de relatie met de tijger, of de kat van Garfield, willen we u vriendelijk mededelen dat hij het privé-huis van de directrice heeft geannexeerd en niet meer op reis gaat. Bedankt voor je hulp en steun“)))

Gelukkig gebeurt dat in heel veel gevallen niet. Talloze mensen en instanties zijn bezig om die hulp- & stemlozen in welke situatie dan ook de helpende hand toe te steken. Regels en wetten gelde even niet, “grenzen” waarbinnen organisaties normaliter werken lijken ook niet meer te bestaan nu (gelukkig maar ook!!).

Er wordt enorm veel samengewerkt met tal van opvangadressen van diverse soort, zodat voor elk dier het meest geschikte plekje kan worden gevonden want dierentuinen zijn dat natuurlijk niet bij uitstek omdat die vaak simpelweg de ruimte niet hebben.
Nederland heeft “gelukkig” instanties zoals bijv. de 3 die ik al in mijn zijkolom heb staan, die werken samen met de instanties en hebben al ettelijke reisjes gemaakt en dieren van locatie a naar locatie b gebracht, heel intensieve reizen met gevaar voor eigen leven.
Helaas is het wel zo dat de tijgerin Shanti, die kortgeleden door Stg. Leeuw uit Oekraïne is opgehaald moest worden ingeslapen, uitgebreid onderzoek had uitgewezen dat haar conditie al te slecht was.

Ik had er al even niet meer over geblogd dus nu even een ‘verzameling’ want er gebeurt gelukkig ook veel ‘goeds’ en het werk gaat nog steeds door, ongeacht het gevaar dat de mensen elke dag doorstaan. Er is veel om dankbaar voor te zijn, dat laten de foto’s hieronder wel zien. Uit alle windrichtingen stroomt hulp in tal van vormen, waaronder in de vorm van voeding en medicijnen want die zorg is natuurlijk één van de meest belangrijke na het veilig houden van die kwetsbare wezens.
Dierentuin Poznan, Polen, doet echt bewonderenswaardig werk in samenwerking met al die instanties om de dieren uit de meest bedreigde gebieden en situaties weg te halen dan wel te helpen indien evacuatie niet mogelijk is.

Ik kan me in de verste verte niet voorstellen hoe het moet zijn in de schoenen van die mensen te staan maar ik bewonder hun moed én doorzettingsvermogen meer dan ik onder woorden kan brengen!

 

Heb én hou het goed  

10 gedachten over “Vooral doorrrrgaan

 1. dit zijn prachtige berichten tussen al die ellendige
  jammer dat Shanti het niet heeft kunnen redden , maar daartegenover staat velen wel
  pet heel diep af voor al die mensen

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed het transport om de dieren te redden uit Oekraïne, vaak de vergeten groep.
  Als mens zijn we ook verantwoordelijk voor de dieren, dat wordt wel een vergeten. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker weten, de zorg voor de dieren… zowel in als buiten de dierentuinen gaat volop door en uit alle hoeken vd wereld stroomt hulp daarheen in alle mogelijke vorm.

   Like

 3. “Van wie raakte je onlangs enorm onder de indruk?” was een vraag uit je.vorige blog.
  Nou, van déze mensen! Alle inspanningen die ze doen om dieren te redden, bureaucratie omzeilen en ze veilig af te leveren. In Hollandi. Een diepe buiging (en een donatie.)

  Geliked door 1 persoon

  1. Je zag mijn antwoord ook toch 😉

   Je kent me goed genoeg om te weten dat ik niet of nauwelijks onder de indruk te krijgen ben… dus als ik zo’n vraag moet beantwoorden dan is dit mijn meest voor de hand liggend antwoord…

   Die buiging en donatie doe ik met je mee (al deed ik dat al voor je aan dan, hoe is kounting de teim)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.